Zelená: Lepší zrak a silnější myšlenka
Zelená barva má obecně charakter barvy léčivé a zklidňující. Je úzce spjata s přírodou a znamená také plodnost (nevěsty ve středověku mívaly zelené šaty).
- Zelené potraviny bývají plné luteinu, což je antioxidant, který zlepšuje zrak.
- Obsahují chlorofyl, vlákninu, hořčík, draslík, železo, kyselinu listovou a vitaminy C a K.
- Zelený chlorofyl a železo zlepšují kvalitu krve a zásobování organismu kyslíkem. Kyselina listová navíc podporuje proces buněčné obnovy.
- Zelené potraviny umí pomoci také s nespavostí nebo žaludečními problémy.
- Používá se i v barevné terapii při bolestivých zánětlivých nemocech a ke zlepšování nálady.
- Z hlediska tradiční čínské medicíny (TCM) je zelené barvě v jídelníčku přisuzován velký vliv na játra a žlučník. TCM také tvrdí, že játra rozvádějí energii do celého těla a mohou tak ovlivnit naše myšlenky a přání.
Do zelených plodů například patří:
Zelená paprika, fazole, kedluben, špenát, salátová okurka, kapusta, mangold, fenykl, rebarbora, brokolice, jablko, hruška, angrešt, kiwi, bílé hroznové víno, bylinky a další.