reklama

Chcete zhubnout a celkově prospět svému zdraví? Jezte podle barev

Zelená: Lepší zrak a silnější myšlenka

Zelená barva má obecně charakter barvy léčivé a zklidňující. Je úzce spjata s přírodou a znamená také plodnost (nevěsty ve středověku mívaly zelené šaty).

  • Zelené potraviny bývají plné luteinu, což je antioxidant, který zlepšuje zrak
  • Obsahují chlorofyl, vlákninu, hořčík, draslík, železo, kyselinu listovou a vitaminy C a K. 
  • Zelený chlorofyl a železo zlepšují kvalitu krve a zásobování organismu kyslíkem. Kyselina listová navíc podporuje proces buněčné obnovy.
  • Zelené potraviny umí pomoci také s nespavostí nebo žaludečními problémy.
  • Používá se i v barevné terapii při bolestivých zánětlivých nemocech a ke zlepšování nálady. 
  • Z hlediska tradiční čínské medicíny (TCM) je zelené barvě v jídelníčku přisuzován velký vliv na játra a žlučník. TCM také tvrdí, že játra rozvádějí energii do celého těla a mohou tak ovlivnit naše myšlenky a přání. 

Do zelených plodů například patří:

Zelená paprika, fazole, kedluben, špenát, salátová okurka, kapusta, mangold, fenykl, rebarbora, brokolice, jablko, hruška, angrešt, kiwi, bílé hroznové víno, bylinky a další.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama