Kvalitní hořká čokoláda
Není čokoláda jako čokoláda. Mnohdy to, co najdete na prodejních pultech obchodů, s tradiční čokoládou nemá příliš společného.
V souvislosti s čokoládou jako superpotravinou je třeba vyhnout se přeslazené mléčné pochoutce a sáhnout raději po hořké (třeba i raw) kvalitní čokoládě. Její chuť vás dostane a vlastnosti posílí.
Kvalitní raw čokoláda z nepražených kakaových bobů je obrovským zdrojem energie. Řadí se mezi antioxidanty, podporuje tvorbu serotoninu (hormonu štěstí), zlepšuje náladu, zbavuje únavy a navrch zahání chuť na sladké.
Aby však čokoláda byla "superfood", musí jít o čokoládu s čistým kakaovým práškem, minimálně 85 procent.
Čokoláda z nepražených kakaových bobů je opravdu bohatá na koncentrované množství vitaminů a minerálů a je super zásobárnou energie, protože neprochází procesem pražení, doslazování a dochucování.
Má tak mnohem více živin, včetně kofeinu, které v "klasické" levnější čokoládě nenajdeme.