Itálie - Velikonoční hostina
Začíná se různými druhy předkrmů, nechybí mozzarella di bufala, parmská šunka, toasty s játrovým a houbovým ragú (crostini), opečený chleba s nasekanými rajčaty (bruschetta), rolky z carpaccia plněné krémovým sýrem a pažitkou, nebo třeba nakládaná zelenina či olivy. Typickým předkrmem pocházejícím z jižní Itálie je tzv. Casatiello. Jedná se o slanou bábovku z kynutého těsta, plněnou šunkou, slaninou a sýrem, na kterou je před pečením vloženo několik syrových vajec i se skořápkou. Po drobných předkrmech následuje první chod, což jsou vždy tradiční těstoviny. Mohou být buď s ragú, nebo jen s rajčatovou omáčkou, ve které se několik hodin vařilo hovězí maso a vepřová žebírka.
Symbolem italských Velikonoc je kromě beránka holubice - La Colomba. Jde o bábovku upečenou ve tvaru holubice, plněnou kandovaným ovocem, posypanou cukrem a celými mandlemi. Častým velikonočním pokrmem jsou také preclíky. Jejich zkroucený tvar má představovat založené ruce při modlitbě. A nesmí chybět ani různě velká čokoládová vajíčka, které údajně pochází právě z Itálie. Poslední den Velikonoc, tedy na Velikonoční pondělí (Pasquetta), pak Italové chodí do přírody a pořádají pikniky a venkovní party.