Ingredience
Na sirup:
Na tyčinky:
Na čokoládovou polevu:
Postup
Předehřejte si troubu na 160 °C a připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem. Do menšího hrnce dejte všechny ingredience na sirup. Hrnec zahřejte a míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pokud použijete med, není třeba zahřívat vůbec. Hotový sirup dejte do blenderu typu Vitamix, spolu se strouhaným kokosem a dobře rozmixujte na kašovitou konzistenci. Na pomoc při mixování se Vám možná bude hodit pěchovadlo. V podstatě vytvoříte takové kokosové máslo, ale není nutné, aby bylo úplně hladké.
Vzniklé kokosové máslo dejte do mísy se všemi ingrediencemi na müsli tyčinky a dobře promíchejte. Teď máte dvě možnosti, jak postupovat.
První variantou je všechnu hmotu nasypat na plech vyložený pečícím papírem, zarovnat ji a co nejvíce utemovat tak, aby tvořila pevnou jednolitou a stejně silnou vrstvu. Perfektně se na to hodí kuchařská karta. Pak tento plech dejte do lednice alespoň na dvě hodiny a po vychlazení z tohoto plátu pomocí ostrého nože vykrájejte müsli tyčinky Vaší oblíbené velikosti.
Druhá možnost je, že nebudete muset čekat na chlazení hmoty a budete tvarovat tyčinky pomocí libovolného tvořítka. Já na toto používám chef rings. Což jsou takové ty kroužky, které můžete koupit dokonce i přímo s pěchovadlem nebo například s polohovatelnou velikosti. Tedy přiměřené množství směsi dáte do formičky ležící na plechu s pečícím papírem a utemujete pomocí lžíce nebo k tomu přímo určeným pěchovadlem. Poté sejměte formičku a budoucí müsli tyčinka drží pohromadě. Je možné také použít vykrajovací formičky na cukroví, ale je dobré volit nějaké jednoduché tvary, abyste si práci až příliš moc nezkomplikovali.
Takto připravené tvary dejte péct do trouby na 25 minut nebo do lehce zlatých okrajů. Po krátkém vychladnutí hotové tyčinky či kolečka přemístěte na mřížku, aby měly možnost vychladnout i pěkně zespoda a nezapařily se.
Čokoládová poleva je už jen poslední a nepovinná tečka, která se ovšem perfektně hodí k chuti kokosu.
Ve vodní lázni si zahřejte čokoládu, stačí pracovat s nízkou teplotou, není nutné, aby voda pod miskou s čokoládou přímo vřela. Jakmile je všechna čokoláda rozpuštěná, nechejte ji zchladnout na cca 45 °C a až pak přidejte kakaové máslo. Čokoládu promíchejte dokud se i máslo pěkně nerozpustí. (Díky tomuto postupu bude výsledná poleva pěkně lesklá a pevná.) Jakmile bude poleva hotová, dejte čokoládu do cukrářského sáčku a všechny tyčinky či kolečka jí pěkně polijte. Také můžete tyčinky namáčet či na polévání použít třeba jen lžíci.
Hotové tyčinky je lepší skladovat ve vzduchotěsné dóze, aby se uchovaly křupavé a křehké.
Recept z kitchenette.cz
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu
Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je
zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů
nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.
Nacházíte se v archivu článků vytvořeném 31. 10. 2024