Kešu linecké sušenky s oříškovým krémem (bez lepku a cukru)
Ingredience (na cca 54 ks sušenek)
Sušenky
- 50 g kešu ořechů
- 50 g kokosové mouky
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- vanilkový extrakt
- 80 g kešu másla
Krém
- 50g změklého másla
- 25 ml smetany na šlehání
- 4 lžíce rozehřáté 90 - 100% čokolády
- 3 lžíce lískooříškového másla (lze použít i máslo z jiných druhů ořechů)
Postup
Kešu ořechy rovnoměrně rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila jemná moučka. Do nádoby přidáme rozmixované ořechy, kokosovou mouku, vanilkový extrakt a vše promícháme. Poté přidáme celé vejce, žloutek a kešu máslo a propracujeme tak, aby se nám vytvořilo pevné těsto. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta pomocí rukou vytvoříme kouli a položíme ji na nepřilnavou podložku. Těsto rukou přimáčkneme k podložce, překryjeme papírem na pečení a válečkem rozválíme tak, aby vznikla cca 4 mm tenká placka. Pomocí vykrajovátka vykrájíme sušenky, které poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme na 7 - 8 minut do trouby. Mezitím si připravíme krém tak, že do nádoby kuchyňského robota vložíme změklé máslo, smetanu, rozehřátou čokoládu a lískooříškové máslo a vše vyšleháme do hladkého krému. Hotový krém přendáme do zdobítka a vložíme na 10 - 15 minut ztuhnout do ledničky. Hotové sušenky vyskládáme na tác a necháme vychladnout. Poté polovinu z nich pomocí zdobítka poklademe krémem ořískový krémem a zbylými sušenkami je překryjeme. Vršek sušenek potom ozdobíme zbývajícím krémem. Hotové sušenky skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě.
Recept z cukrfree.cz