reklama

Kde se vzal stromeček, proč se peče vánočka a jí kapr: Jaký je původ vánočních zvyků

Štědrovečerní kapr patří k nejmladším tradicím

Na štědrovečerní tabuli tradičně patří smažený kapr; ani ten ale nepatří k historickým vánočním tradicím. Naopak, patří k těm nejmladším.

  • Ryby se na vánočním stole začaly hojněji objevovat až počátkem 19. století, dříve byly spíše vzácností.
  • Podle původní vánoční úpravy kapra, kapra na černo, se připravoval 2-3 dny předem a vařil se ve sladké omáčce s perníkem, švestkami a ořechy.
  • Smaženého kapra, tak jak se na štědrovečerním stole objevuje dnes nejčastěji, poprvé připravila až slavná Magdalena Dobromila Rettigová.
  • V kuchařce se pak smažený kapr společně s bramborovým salátem objevil až v roce 1924. Tradiční součástí slavnostní večeře se stal přibližně od 50. let 20. století.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama