Pečení cukroví
Pečení cukroví patří mezi velmi častou adventní rodinnou tradici. Například historie perníku sahá až do starověkého Egypta. Do českých zemí dorazil perník ve 14. století z Německa a Itálie, původní formičky na pečení byly z vypalované hlíny.
Lékařka Kateřina Cajthamlová peče devět druhů cukroví. Martina Boledovičová si myslí, že pečení cukroví v rodině by si lidé rozhodně měli udržet. "Chutě a vůně totiž vytvářejí vzpomínky, pamatujeme si krásné a příjemné chvíle i díky našim smyslům - například chvíle pečení s maminkou či babičkou si pamatuje opravdu každý," říká.
To potvrzuje i cukrářka Iveta Fabešová: "Letos jsem tak poprosila svou maminku a babičku, abychom se i s mou dcerou, které je šest let, všechny sešly k pečení cukroví. Dodneška si totiž vybavuju, jaké hřejivé pocity jsem při společném pečení cukroví měla," uvedla v nedávném rozhovoru.