reklama

Top 5 pravidel, jak se v létě vyhnout nepříjemné „otravě“ jídlem

Otrava jídlem je postrachem letních dnů

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Foto: komerční článek

Léto je jako stvořené pro oblíbené pikniky a grilování s přáteli v přírodě. Teplé letní počasí je však také ideální pro růst bakterií, které způsobují různá střevní onemocnění. Zvláště rizikové jsou potraviny obsahující vejce, maso, mléčné výrobky nebo majonézu. Zdravotní problémy si můžete přivodit také konzumací neumyté zeleniny a ovoce. Na rizika spojená s kontaminovanými potravinami upozorňuje probíhající kampaň EU si vybírá bezpečné potraviny, kterou vede Evropský úřad pro bezpečnost potravin ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství.

V létě jsou problémem zejména bakterie, jako např. salmonela či E.coli. Příznaky onemocnění či otravy z kontaminovaných potravin se mohou objevit během jedné až dvou hodin, ale také až za několik dní. Mezi nejčastější příznaky otravy jídlem patří:

  • průjem
  • zvracení
  • bolesti břicha a křeče
  • nevolnost a ztráta chuti k jídlu
  • horečka
  • únava a slabost

Pokud nechcete strávit léto tam, kam chodí i králové pěšky, doporučujeme dodržovat tyto zásady prevence kontaminace potravin: umývat, oddělovat (syrové potraviny od již zpracovaných), vařit (či jinak dostatečně tepelně upravovat) a chladit.

1. Udržujte kuchyň v čistotě

Škodlivé mikroorganismy se přenášejí hlavně rukama, utěrkami a kuchyňským náčiním, zejména prostřednictvím prkének na krájení, a i při sebemenším kontaktu se mohou přenést na potraviny a vést k onemocnění či otravě způsobené konzumací kontaminovaných potravin. Před manipulací s potravinami si umyjte ruce mýdlem a průběžně (často) si je myjte během přípravy jídla, před jídlem, po práci se syrovými potravinami, po návštěvě toalety a po kontaktu se zvířaty.

2. Používejte bezpečné suroviny a vodu

Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminovány. Ve zkažených a plesnivých potravinách se mohou tvořit jedovaté látky. Pečlivost při výběru surovin a jednoduchá preventivní opatření, jako je mytí a loupání, mohou výrazně omezit kontaminaci. Používejte pouze pitnou vodu, čerstvé a nezávadné suroviny a ovoce a zeleninu důkladně myjte, zejména pokud je jíte syrové. Nedoporučuje se pít nepasterované/syrové mléko a jíst čerstvé sýry z nepasterovaného mléka.

3. Syrové maso nemyjte pod tekoucí vodou

Syrové potraviny, zejména syrové maso, drůbež a mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroorganismy, které mohou být zdrojem kontaminace během přípravy a skladování potravin. Oddělte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin, zejména pokud tyto potraviny nejsou určené k tepelné úpravě. Používejte odděleně kuchyňské náčiní (např. vybrané nože a prkénka na krájení pro manipulaci výhradně se syrovým masem). Drůbeží maso nemyjte pod tekoucí vodou. Stříkající proud může přenést bakterie z masa do okolí a na kuchyňské náčiní.

4. Důkladné tepelné zpracování je nezbytné

Důkladná tepelná úprava zničí téměř všechny nebezpečné mikroorganismy. Důkladně tepelně opracujte potraviny, zejména maso, drůbež a mořské plody. Teplo musí proniknout do všech částí masa, včetně jeho středu. Vyvarujte se konzumace nedovařeného masa.

Tip: Zahřátí potravin na teplotu nad 70 °C po dobu deseti minut je nezbytné pro zajištění jejich zdravotní nezávadnosti.

5. Naučte se správně skladovat potraviny

Pokud jsou potraviny skladovány při nevhodné teplotě, mohou se mikroorganismy velmi rychle množit. Udržováním teploty pod 5 °C (v ledničce) nebo nad 70 °C se růst mikroorganismů zpomalí nebo zastaví. Při nákupu potravin sledujte datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti, ale také neobvyklý vzhled, barvu, tvar nebo vůni. Měkké masné výrobky, čerstvé maso, mléčné výrobky, cukrářské a lahůdkářské výrobky, saláty, omáčky a další potraviny podléhající rychlé zkáze - převážejte nejlépe v termosáčku, co nejdříve je dopravte domů a ihned je uložte do ledničky. Neskladujte jídlo příliš dlouho (ani v ledničce). Potraviny nerozmrazujte při pokojové teplotě a rozmražené potraviny znovu nezmrazujte.

Tip: Hotové pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.

Pokud onemocníte, dbejte na příjem tekutin

Pokud se u vás objeví příznaky onemocnění či otravy z jídla, jezte lehkou dietní stravu a udržujte hydrataci příjmem dostatečného množství vody a tekutin, jako jsou minerálky, neslazené čaje nebo například domácí vývar z kostí. Jezte menší porce, vyhýbejte se tučným, kořeněným a kyselým jídlům a alkoholu. Zázvorové výrobky a mátový olej mohou pomoci snížit nevolnost. Důkladně si myjte ruce. Nepodceňujte situaci, pokud příznaky do několika dnů neodezní a zejména pokud jste velmi dehydratovaní a máte vysokou horečku, vyhledejte lékařskou pomoc.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama