reklama

Tipy a triky, jak neplýtvat potravinami

Dodržujte tyto jednoduché tipy a šetřete přírodu i svou peněženku.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Foto: komerční článek

Na problematiku plýtvání potravinami upozorňuje také probíhající kampaň, EU si vybírá bezpečné potraviny, kterou vede Evropský úřad pro bezpečnost potravin ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství.

1. Plánujte si nákupy předem a nakupujte jen to, co potřebujete - sepište si předem seznam a během týdne nakupujte spíše menší věci.

2. Nenakupujte potraviny, když máte hlad - je těžší odolat potravinám, na které máte chuť.

3. Nenakupujte do zásoby - nekupujte zlevněná rodinná balení a super výhodné a akční nabídky, pokud nemáte jistotu, že je opravdu využijete.

4. Při nákupu sledujte datum použitelnosti na obalech - potraviny s krátkým datem spotřeby kupujte pouze tehdy, pokud je chcete včas spotřebovat.

5. Naučte se potraviny správně skladovat podle doporučení na obalu a věnujte zvláštní pozornost skladování ovoce a zeleniny - pokud je nemůžete spotřebovat čerstvé, zamrazte je, usušte nebo zavařte.

6. V lednici skladujte potraviny podle teplotních zón:

  • úplně vrchní police jsou určeny pro předem připravené pokrmy, polévky a vařené potraviny;
  • horní police jsou určeny pro vařené maso, šunku, párky, mléčné produkty, smetanu a rybí výrobky;
  • střední police jsou určeny pro máslo, sýry, zákusky, případně vejce v obalu;
  • spodní police pro potraviny podléhající rychlé zkáze - syrové maso, drůbež a ryby;
  • dole bývají boxy na zeleninu a ovoce - ale pozor, ne všechny druhy (např. rajčata, cibule, česnek, banány, citrusové plody nebo brambory do lednice nepatří);
  • do dveří lednice nahoru můžete dát vejce, dresingy, olej, kečup nebo hořčici;
  • do dveří lednice dolů dejte především nápoje (mléko, džus, limo v PET lahvích, pivo, víno).

7. Otevřené potraviny (např. šunka, uzeniny) přendejte do uzavíratelných nádob, vhodné jsou např. vakuové nádoby.

8. Vařte takové množství jídla, které můžete okamžitě nebo co nejdříve spotřebovat - nevařte si do zásoby, plánujte s rozvahou.

9. Při vaření využijte svou kreativitu - můžete využít i zbytky potravin. Můžete z nich uvařit polévku, přidat je do rizota nebo těstovin. Přezrálé ovoce a zeleninu použijte na přípravu smoothies nebo do koláčů.

10. Přeměňte potravinový odpad na kompost - všechny slupky z ovoce a zeleniny, vařené zbytky jídla a potraviny, které se kazí, kompostujte v domácím kompostéru nebo je dejte do sběrné nádoby na biologicky rozložitelný kuchyňský odpad.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama