Mléčný dezert s dušenými jablky a marmeládou Suroviny 1 vanilkový cukr 1 l mléka 100 g cukru 8 žloutků 2 bílky špetka soli 50 g másla 1 velké nebo 2 menší jablka 50 g cukru šťáva z 1 citronu hřebíček, skořice 3 polévkové lžíce marmelády z černého rybízu Postup Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem uvedeme do varu. Zmírníme a necháme za občasného míchání probublávat asi pět minut. ostavíte z plotny a počkáme, až vychladne. Mezitím umícháme do pěny žloutky a vyšleháme tudý sníh z bílků se špetkou soli. Napřed žloutky a potom bílky opatrně vmícháme do studené mléčné hmoty. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formičky na pudink vymažeme máslem, nalijeme do nich mléčnou hmotu a přikryjeme alobalem. Dáme do ve vodní lázně asi na 40 minut. Až se hmota srazí, vyndáme formičky z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme jablka: oloupeme je, rozkrájime na silné plátky a svaříme na několik minut ve vodě s cukrem, citronem (trochu si necháme stranou) a kořením. Až získají sklovitý nádech, jsou hotová. Marmeládu z černého rybízu rozpustíme v kastrůlku se zbytkem citronové šťávy. Vychladlý mléčný dezert vyklopíme na talíř a ozdobíme jablky a marmeládou.
Foto:
Profimedia.cz
reklama