Sladký špíz (4 osoby)
V přírodě roste spousta dezertů sama od sebe: lesní jahody, maliny nebo třešně ptačky už žádnou další úpravu nepotřebují. Ne vždycky jsou ale po ruce a s koncem léta jich kvapem ubývá. V takové chvíli mlsní malí výletníci ocení netradiční dobrotu s vůní kouře a medu. Jejím základem jsou jablka, doplnit je můžete i pevnějšími hruškami. Oboje najdete ve zplanělých sadech či v alejích u cest. Jen letní jablka se na tuhle kratochvíli moc nehodí, jsou vodnatá a jejich dužnina se většinou snadno rozpadá. Je důležité ovoce vybrat pečlivě, aby půlka špízu nezůstala syrová a půlka na škvarek.
Ingredience
- 4 jablka, nejlépe různých odrůd
- 2 hrušky
- 20 švestek
- 4 lžíce medu
- 1 citron
- čtvrt lžičky skořice
- špetka muškátového květu
- silnější drát
Postup
- Jablka neloupeme, pouze je zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky. Ty napícháme na kusy drátu střídavě se švestkami a hruškami.
- Z medu, citronové šťávy, skořice a muškátového květu připravíme marinádu, kterou špízy potřeme.
- Ze silnějšího drátu připravíme improvizovaný gril.
- Když pak máme v ohništi dost řeřavých uhlíků a plameny jsou nizounké, gril umístíme nad ně a špízy na něm za průběžného otáčení a přelévání marinádou opékáme.
- Poté co jablka zkaramelizují, je dezert hotov. Necháme chvíli zchladnout, aby si nikdo nepopálil jazyk a pusu.