Kuře v jílu (4 osoby)
Drůbeží maso si uchová šťávu a nevysuší se díky tomu, že se peče úplně uzavřené, slanina a cibule uvnitř tomu ještě pomůžou a přidají příjemné aroma. Různé varianty tohoto receptu najdete u kočovných kmenů napříč světem. V našich zeměpisných šířkách pekli slepici v jílu kočující Romové ještě před sto roky. V případě, že na jílovitou půdu nenatrefíte, můžete kuře zabalit do alobalu. V takovém případě však bude čas pečení asi poloviční.
Ingredience
- 1 kuře
- 20 dkg slaniny
- 1 cibule
- 4 bagely
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 10 mladších kopřiv
- pečicí papír
- jíl nebo alobal
- kmín
- sůl
Postup
- Kuře doma vykucháme a očistíme.
- Na místě oběda vyhloubíme prohlubeň, rozděláme v ní oheň. Kuře důkladně nasolíme zvenku i zevnitř.
- Potom oloupeme cibuli a vložíme ji dovnitř, stejně jako nakrájenou slaninu. Nakonec kuře zvenku pokmínujeme.
- Potom opeřence pečlivě zabalíme do pečicího papíru a převážeme. Nakonec jej oplácáme stejnoměrnou vrstvou jílu a necháme zaschnout.
- Když jsou na dně ohniště už jen uhlíky, rozhrábneme je a kuře položíme tak, aby mělo žhavé ze všech stran. Pak nad pečínkou udržujeme zhruba dvě hodiny mírný oheň. Když vyhasne, necháme kuře půl hodiny dojít, poté vyhrabeme a sloupneme hliněnou krustu.
- V ešusu spaříme lístky kopřiv.
- Bagely rozkrojíme napůl, lehce namažeme hořčicí a vyskládáme do nich kousky natrhaného kuřecího masa, na ně rozložíme vrstvu spařených lístků a podáváme.