Markéta Tomášková - Ořechové indiánky
Ingredience
Korpus:
130 g másla
200 g cukru krupice
5 polévkových lžic kakaa (holandského)
3 vejce
250 ml mléka
1 kávová lžička jedlé sody
250 g polohrubé mouky
100 g mletých vlašských ořechů
Krém:
150 g másla
50 g Nutelly
Na dokončení:
200 g tmavé čokolády
1 kávová lžička olivového oleje
Postup
Máslo, cukr, kakao a žloutky utřeme do pěny. Přilijeme mléko a rozmícháme. Mouku a sodu prosejeme a přidáme k ní ořechy. Tuto sypkou směs zašleháme do základu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Hotové těsto rozdělíme do formiček ve tvaru polokoule, které jsme předtím vymazali sádlem a vysypali jemnou strouhankou. Nemáme-li formičky, použijeme košíčky na muffiny. Pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Na krém vyšleháme povolené máslo do pěny a přidáme Nutellu. Došleháme a naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou.
Vychlazené korpusy ze spodní strany ostrým nožem nařízneme do tvaru kuželu. Do polokoule stříkneme trochu krému a zaklopíme vyříznutou částí. Necháme ztuhnout. Poté namáčíme v čokoládě a nahoře zdobíme čtvrtkou vlašského oříšku.
Krém je možné použít jakýkoliv oblíbený.