Lucie Dvořáková - Pavlova dort
Ingredience
300 ml bílků (z cca 8 vajec)
400 g jemného krupicového cukru
2 lžíce vanilkového pudinku, prosátého
2 lžičky bílého vinného octa
Na dokončení:
750 ml smetany ke šlehání 40%
500 g mascarpone
250 g malin a borůvek nebo makronek, co uznáte za vhodné
2 lžičky cukru a rumu
Postup
Bílky dáme šlehat na maximální rychlost. Po pěti minutách přidáme zbylé ingredience a necháme šlehat, dokud sníh nebude pevný a lesklý. Poté uděláme 4 stejně velká kolečka ze sněhu na pečicí papír. Troubu předehřejeme na 110 °C horkovzduch, sněhová kolečka dáme do trouby a teplotu stáhneme na 90 a sušíme dvě a půl hodiny. Potom troubu vypneme a neotvíráme alespoň 4 hodiny, dokud vše nevychladne.
Na krém vyšleháme v jedné míse šlehačku a v druhé mascarpone s trochou cukru a rumu. K vyšlehanému mascarpone přidáme půlku vyšlehané smetany. Tuto kombinaci dáme na první dvě patra, poté už Pavlovu promazáváme jen šlehačkou. Na vrchní patro také naneseme trochu šlehačky a dozdobíme ovocem. Do šlehačky žádný cukr nepřidáváme, korpus je dostatečně sladký sám.