Zdeněk Tokár - Smetanovo-malinový dort
Ingredience
Korpus:
4 vejce
150 g cukru krupice
170 g hladké mouky
špetka soli
Náplň:
250 g mascarpone
500 ml smetany min. 33%
80 g želatinového ztužovače za studena
80 ml studené vody
Dohotovení:
200 g malin (můžou být i mražené)
malinový džem (může být i rybízový)
Postup
Korpus: Vejce s cukrem ušleháme do pěny, ručně zamícháme prosátou mouku se špetkou soli, pečeme ve formě cca 22cm průměru při 170 °C cca 30 min.
Náplň: Šlehačku ušleháme do polotuha, zašleháme mascarpone. Želatinový ztužovač rozmícháme v 50 ml studené vody a ručně zamícháme do ušlehaného krému.
Kompletace: Upečený korpus podélně překrojíme a promažeme džemem, dáme na dno ráfku průměru 20 cm. Na korpus dáme 1/3 krému, zarovnáme a navrstvíme maliny. Nakonec přidáme zbytek krému a uhladíme. Necháme přes noc uležet.