Zuzana Janů - Babiččiny polenské pouťové mrkvánky
Ingredience
Těsto:
0,5 kg polohrubé mouky
0,5 kg hladké mouky
15 dkg másla
3 lžíce sádla
3 lžíce oleje - těsto je křehčí
20 dkg krupic. cukru
3 žloutky
6 dkg kvasnic
sůl
mléko
asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů
Náplň:
Jako náplň se do mrkvánků připraví strouhaná mrkev. Na toto množství těsta asi 1,5 kg mrkve (raději více), která se upraví takto:
Do jemně nastrouhané mrkve dáme asi 0,5 kg krupic. cukru, 1 vanilkový cukr, fenykl (celý nebo rozemletý) a asi 5 dkg másla. Chvilku dusíme. Udušenou mrkev necháme vychladit. Ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém zmáčknutí ji slijeme, aby mrkvová náplň nebyla příliš řídká. (Šťáva se může vypít.)
Postup
Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme dušenou mrkví - tou nešetříme! Bochánky podmastíme sádlem, na plech dáváme řídce, aby se nespekly, podle velikosti plechu 3×4 nebo 4×5. Na plechu je necháme chvíli kynout, pak lehce zmáčkneme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.
Po upečení okraje mrkvánků ihned pírkem pomastíme máslem a necháme vychladnout. Před podáním vršek v tenké vrstvě potřeme přehřátým změklým máslem - nejlépe malou plochou lžičkou - a posypeme hojně moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.
Z tohoto množství je asi 60 mrkvánků, podle velikosti i více.