Veronika Dvořáčková - „Svatební“ koláčky
Ingredience
1 kg polohrubé mouky
400 g másla v pokojové teplotě
50 g čerstvého droždí
100 ml vlažného mléka
8 lžiček cukru
1 vejce
1 žloutek
1 vanilkový cukr
citronová kůra z jednoho citronu
máslo + rum na polití
moučkový cukr na obalení
Postup
Z mléka, cukrů a droždí necháme vzejít kvásek, cca 15 minut. Do mísy připravíme mouku, pokrájené máslo, kůru z citronu, přidáme kvásek, vejce a žloutek. Hněteme, dokud se vše nespojí v kompaktní těsto. Ihned po částech vyválíme (nenecháváme kynout) a vykrojíme kolečka o průměru 4 cm. Plníme oblíbenou náplní. Pečeme při 190 °C v horkém vzduchu cca 7 minut.
Koláčky ihned po vytažení z trouby polijeme 1 lžičkou rozpuštěného másla s rumem a obalíme v moučkovém cukru.