reklama

Soutěž Peče celá země pokračuje. Pečte taky, soutěžící se podělili o recepty

Václav Hamala - Malinový paris-brest (věneček s křupavou vrstvou)

Ingredience

Odpalované těsto:

150 g mléka

150 g vody

6 g soli

18 g cukru krupice

135 g másla

250 g vejce

Křupavá vrstva:

100 g másla

125 g hladké mouky

125 g třtinového cukru

Černá barva

Maliny sušené mrazem

Žloutkový krém:

0,5 ks vanilkového lusku

436 g plnotučného mléka

120 g žloutků

87 g krupice

35 g kukuřičného škrobu

30 g másla

Krém:

200 g žloutkového krému

170 g másla

Maliny čerstvé na ozdobu

Malinová marmeláda

Maliny sušené mrazem

Červené barvivo

Postup

Zahřejeme si mléko, vodu, špetku soli, lehce cukru a máslo do úplného rozpuštění másla a ihned vmícháme celý podíl mouky najednou mimo vařič. Vrátíme zpátky a začneme odpalovat. Těsto musí mít hladkou konzistenci, ideálně až se začne lehce přichytávat, tak stáhneme z plotny a necháme vychladnout do pokojové teploty.

Následně přendáme do mixéru a začneme přidávat připravená vejce, vždy po jednom, aby se s těstem krásně propojila. Připravíme si plech s pečicím papírem a zdobící cukrářský sáček, do kterého přendáme těsto, a stříkáme buď věnečky, nebo větrníky.

Mezitím si připravíme křupavou vrstvu. Mouku s cukrem a máslem propojíme v mixéru na tuhé těsto, do kterého poté přidáme černé barvivo. Těsto vložíme mezi dva pečicí papíry a rozválíme válečkem na 3mm plát, který dáme ztuhnout do mrazáku na pár minut. Poté z něj vykrajujeme kolečka o větším průměru, než máme nastříkané věnečky.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 35 minut.

Příprava krému: Mléko zahřejeme s vanilkou do bodu varu, mezitím si prošleháme žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Až bude mléko v bodě varu, nalijeme na žloutkovou směs a dáme zpátky na plotnu a mícháme do zhoustnutí. Jako poslední krok vmícháme lžíci másla. Dáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout.

Máslo vyšleháme s marmeládou a poté přidáme žloutkový krém a vymícháme do krému. Plníme věnečky potravinářským sáčkem a dozdobíme malinami.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama