Tradiční knedlíčky z Číny
Tradiční čínské knedlíčky shao mai pochází z Hohhot, hlavního města vnitřního Mongolska, které je čínskou provincií. Původně se podávaly jako zákusek v čajovnách. Jejich historie spadá až do doby dynastie Čching, kdy jejich náplň určovalo roční období. Jaro se neslo v duchu česneku a pažitky, v létě bylo typické skopové, podzimní náplň představovalo delikátní krabí maso a v zimních měsících byly shao mai plněny směsí mořských plodů.
Z Hohhotu se rychle dostaly prostřednictvím obchodníků do Pekingu a Tiencinu a odtud do všech koutů Číny. To se odráží v různorodosti variant, protože každá oblast si recept upravila dle místních zvyklostí. A nezůstaly jen v Číně. Různé variace shao mai najdete také v japonské, filipínské, indonéské i vietnamské kuchyni.
Čínské shao mai, v horní části otevřené knedlíčky z pšeničné mouky s náplní z masa a zeleniny, se vám zaručeně povedou. Recept najdete dále.