Francouzský broskvový koláč s vlašskými ořechy
Podobně jako meruňky, i broskve mají v kuchyni právem své místo. Jsou lahodné a můžete s nimi dle libosti a vlastní fantazie experimentovat. Upečte si třeba broskvový koláč na francouzský způsob:
Na těsto potřebujete:
- 200 g mouky (100 g hladké a 100 g polohrubé)
- špetku soli
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 2-3 lžíce studené vody
Na náplň potřebujete:
- 4-5 zralých sladkých broskví
- 3 lžíce cukru krupice (nejlépe třtinového)
- 50 g másla
- 4-6 lžiček meruňkové nebo jiné chuťově výrazné marmelády
- nasekané vlašské ořechy
Postup:
- Z uvedených ingrediencí vytvořte těsto. Zabalte do fólie a dejte na půl hodiny uležet do chladničky (těsto se pak nebude lepit).
- Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu vymažte máslem.
- Broskve nakrájejte na tenké plátky, těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech nebo do formy.
- Těsto tence potřete marmeládou, a až poté hustě poklaďte nakrájenými plátky broskví, posypte cukrem, nasekanými ořechy, přidejte kousky másla upečte dozlatova.