reklama

Netradiční recepty ze sezónního ovoce: Proč dát přednost lokálním surovinám

Francouzský broskvový koláč s vlašskými ořechy

Podobně jako meruňky, i broskve mají v kuchyni právem své místo. Jsou lahodné a můžete s nimi dle libosti a vlastní fantazie experimentovat. Upečte si třeba broskvový koláč na francouzský způsob:

Na těsto potřebujete:

  • 200 g mouky (100 g hladké  a 100 g polohrubé)
  • špetku soli
  • 100 g másla 
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce studené vody

Na náplň potřebujete:

  • 4-5 zralých sladkých broskví
  • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe třtinového)
  • 50 g másla
  • 4-6 lžiček meruňkové nebo jiné chuťově výrazné marmelády
  • nasekané vlašské ořechy

Postup:

  • Z uvedených ingrediencí vytvořte těsto. Zabalte do fólie a dejte na půl hodiny uležet do chladničky (těsto se pak nebude lepit). 
  • Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu vymažte máslem.
  • Broskve nakrájejte na tenké plátky, těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech nebo do formy.
  • Těsto tence potřete marmeládou, a až poté hustě poklaďte nakrájenými plátky broskví, posypte cukrem, nasekanými ořechy, přidejte kousky másla upečte dozlatova.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama