reklama

Netradiční recepty ze sezónního ovoce: Proč dát přednost lokálním surovinám

Borůvky

  • Borůvky bezesporu patří mezi nejoblíbenější ovoce z české divoké přírody. 
  • Plody mají tmavě modrou barvu a dozrávají v období června a července; teď je tedy ten správný čas vyrazit na ně do lesa.
  • Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Ve větší koncentraci obsahují vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence nachlazení.
  • Jsou mimo jiné jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů  a tříslovin, mají i vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek.
  • Sušené borůvky se běžně používají jako lék na průjmy. Protože drží v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují i zvracení. Pokud nejsou po ruce, účinný je i borůvkový čaj.
  • Dalším skvělým účinkem je schopnost zlepšovat a udržovat zrak v dobré formě. 
  • Borůvky bychom mohli bez váhání zařadit mezi  tzv. superpotraviny , které jsou běžně dostupné v našich lesích.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama