Borůvky bezesporu patří mezi nejoblíbenější ovoce z české divoké přírody.
Plody mají tmavě modrou barvu a dozrávají v období června a července; teď je tedy ten správný čas vyrazit na ně do lesa.
Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Ve větší koncentraci obsahují vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence nachlazení.
Jsou mimo jiné jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů a tříslovin, mají i vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek.
Sušené borůvky se běžně používají jako lék na průjmy. Protože drží v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují i zvracení. Pokud nejsou po ruce, účinný je i borůvkový čaj.
Dalším skvělým účinkem je schopnost zlepšovat a udržovat zrak v dobré formě.
Borůvky bychom mohli bez váhání zařadit mezi tzv. superpotraviny , které jsou běžně dostupné v našich lesích.