Jako první začali broskve pěstovat Číňané. Odtud se dostaly do Persie (Íránu) a následně rozšířily do Středomoří. Později je Španělé přivezli také do Ameriky, odkud v současné době pochází více než polovina jejich produkce.
Broskve obsahují řadu pro tělo prospěšných látek ve výhodném poměru, zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a E, draslík, hořčík a vlákninu. Mají v sobě 9 % fruktózy a ostatních sacharidů a méně než 1 % proteinů. Sodík ani tuky se v nich téměř vůbec nevyskytují.
Pomáhají v prevenci arteriální hypertenze a podporují srdeční činnost.
Zralé broskve jsou lehce stravitelné. Obsahují rozpustnou vlákninu, která působí v trávicím traktu jako změkčovadlo. Současně jsou i lehce projímavé.
Jsou mírně močopudné, pomáhají při selhání ledvin.
Vyvolávají pocit nasycení, jsou tedy ideální při redukční dietě.
Broskve dodají potřebnou energii a současně uvolní napětí a podpoří činnost nervového systému.