Sedmikráskový sirup
Ingredience
- 500 sedmikráskových květů
- 750-1000 ml převařené horké vody
- 400-800 g cukru
- 1 citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
- 1 vrchovatá lžička kyseliny citronové
Postup
- Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v biokvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.
- Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
- Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.
- Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako šťávu anebo jej používat na slazení.
TIP: Množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit bio třtinovým želírovacím cukrem, sirup pak bude hustější.