reklama

Tekuté poklady ze zahrádky: Nejjednodušší sedmikráskový či jahodový sirup

Med ze smrkových výhonků

Ingredience

  • 500 g smrkových výhonků
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 větší citron (ideálně chemicky neošetřený)
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup

  1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20-30 min. na mírném plameni povařte, aby se z nich začala uvolňovat silice.
  2. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 h louhovat. Občas během této doby promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
  3. Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citronem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout.
  4. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci.
  5. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama