reklama

Asijské jídlo jako z restaurace. Díky těmto receptům si ho doma uvaříte za 15 minut

Máte rádi thajské jídlo a rádi byste si ho uvařili doma? Máme pro vás několik receptů na nejoblíbenější asijská jídla, která zvládnete sami.

Pad Thai
Pad Thai | Foto: Shutterstock

Pad thai: legendární nudlový pokrm z Thajska

Pad thai nudle jsou zdravé a vhodné i pro vegetariány či vegany. "I když se jedná o smažený pokrm, orientální kuchyně je všeobecně považována za zdravou a nudle pad thai přitom nejsou výjimkou. Pokrm jako celek obsahuje spoustu zdraví prospěšných ingrediencí a můžete si jej připravit zcela bez masa," doporučuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, a dodává, že pokud v receptu použijete kešu oříšky místo arašídů, dodáte tělu vysokou dávku hořčíku, minerálů a také vitaminy a zdravé nenasycené mastné kyseliny.

Ingredience (2 porce):

  • 150 g rýžových nudlí
  • pad thai omáčka (cca 1/3 skleničky)
  • 100 g nakrájeného tofu (nebo jakékoliv maso)
  • 2 vejce (ve veganské verzi bez vejce)
  • 2 mrkve (naškrábat na nudličky)
  • zeleninu dle chuti (jarní cibulka, pórek či jiná sezonní zelenina)
  • 1 lžíce palmového cukru (pokud to máte rádi sladší)
  • kešu ořechy na posypání (lze použít i arašídy)

Postup: Rýžové nudle namočte předem na 30-40 minut do vlažné vody. Na dvě porce použijte cca 150 gramů suchých nudlí. Pak je pouze scedíte. Na slunečnicovém nebo řepkovém oleji orestujte na kousky nakrájené tofu nebo jiný protein. Poté přidejte domácí vejce, v případě veganské varianty vynechejte. Míchejte do té doby, než budou vajíčka hotová. Pak přidejte scezené měkké nudle. Pořádně všechno promíchejte.

Do pánve přidejte nakrájenou zeleninu dle chuti. Doporučujeme naškrábanou mrkev a na 1-2 centimetry kousky nakrájenou jarní cibulku. Vše orestujte, dobře promíchejte a nakonec přidejte pad thai omáčku. Množství volte dle svých preferencí (čím víc omáčky, tím výraznější chuť). Chvíli vše společně povařte. Hotové nudle naservírujte na talíř, zasypte na malými kousky kešu ořechů či arašídů, přidejte koriandr. K hotovému pokrmu položte na talíř měsíček limetky, kterou si dle potřeby každý jídlo ochutí.

Thajské červené kari s kokosovým mlékem

Červené kari je jedním z nejběžnějších druhů kari v Thajsku. Kombinuje červenou kari pastu, jasmínovou rýži, kokosové mléko, zeleninu a tofu či maso.

Ingredience (2 porce):

  • 2 lžíce thajského červené kari
  • tofu nebo maso dle chuti
  • zelenina dle chuti (fazolové lusky, květák, cuketa, cibule, zelené chilli, thajská bazalka, mikro bylinky)
  • 1,5-2 dcl kokosového mléka
  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • čerstvá thajská bazalka (lze vynechat)
  • sójová omáčka či sůl dochucení

Postup: Na rozpálené pánvi na slunečnicovém či řepkovém oleji restujte nakrájenou zeleninu. Pánev si rozdělte na polovinu (na jedné části restujte zeleninu, druhou nechejte pro kari). Nakrájený květák a cibuli restujte dohněda ze všech stran. Pak přidejte do pánve měkčí zeleninu (fazolky a cuketu). Dle toho, jakou pálivost preferujete, přidejte kari pastu (cca 1 vrchovatá lžíce = středně pálivé kari).

Kari restujte společně se zeleninou. Poté zmírněte plamen. Jakmile kari pasta provoní kuchyní, přilejte do pánve kokosové mléko. Množství kokosového mléka zvolte dle toho, jakou konzistenci kari chcete. Na závěr povařte vše v pánvi ještě tři minuty a dochuťte dle preferencí. Asijské pokrmy solte lehkou sójovou omáčku, použít můžete i sůl. Nakonec dejte do pánve thajskou bazalku. Kari omáčku servírujte v hlubokých talířích společně s tofu či masem. Přidejte bylinky. Doporučujeme jíst s rýží, kterou servírujte v miskách zvlášť.

Citrusový miang salát: lehký oběd či večeře

Pokud potřebujete svému jídelníčku trochu odlehčit, stojí za vyzkoušení asijský ovocný salát s miang dresinkem, který je natřískaný chutěmi.

Ingredience (2 porce):

  • 2,5 lžíce miang dresinku
  • nakrájené mango, jahody, pomeranč, grep
  • kešu zlomky nebo arašídy na posypání
  • čerstvá máta či koriandr
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 limetka
  • listy ledového či jiného salátu

Postup: Samotný miang dresink je hustý, proto do salátové mísy k 2,5 lžícím dresinku přidejte 2 lžíce vody a 1 lžíci sójové omáčky. Vymáčkněte 1 limetku a vše v míse promíchejte. Do mísy s dresinkem přidejte na kostičky nakrájené ovoce - grep a pomeranč, natrhanou mátu a koriandr, kešu oříšky či arašídy, jahody (pár jich nechejte bokem na ozdobu), listy ledového salátů (tři nechejte na servírování, tři nakrájejte).

Vše důkladně promícháme. Na spodek hlubokého talíře položte listy ledového salátu, naservírujte na ně salát a zasypte kešu oříšky nebo arašídy. Chuťově budou ladit i kokosové lupínky. Dozdobte jahodami a užijte si chuť ovoce s miang dresinkem.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama