Nejdříve si připravíme těsto. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky s cukrem a vanilkou vyšleháme do pěny. Přidáme rum, vlažnou vodu a ještě jednou promícháme.
Bílky vyšleháme v tuhý sníh.
Mouku, kakao s práškem do pečiva prosejeme a přidáme pomalu a za stálého míchání do našlehaných žloutků.
Nakonec jemně vmícháme sníh. Ten vmícháme zdola nahoru.
Těsto vlijeme plech na vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný a vysypaný) a pečeme na 180 °C dozlatova.
Upečený korpus necháme vychladnout na mřížce. Zatím si připravíme krém.
Dáme vařit mléko s cukrem. Přidáme vydlabaný vanilkový lusk. Pudink rozpustíme v troše studeného mléka a za stálého míchání ho přidáme do mléka. Asi 2 minutky provaříme a odstavíme.
Jakmile je krém vychlazený, přidáme mascarpone a dobře promícháme.
Na vychlazený korpus naneseme třetinu vanilkového krému a poklademe piškoty namočenými v kávě s rumem.
Piškoty opět přikryjeme vanilkovým krémem a znovu dáme piškoty namáčené v kávě s rumem. Vrch tiramisu bude ukončen vanilkovým krémem.
Řezy tiramisu uložíme do lednice a necháme pár hodin ztuhnout.
Nadýchané řezy tiramisu posypeme kakaem, nakrájíme a můžeme podávat.