Příprava na Vánoce? Zapojte malé pomocníky
Vánoce mají být nezapomenutelným okamžikem. A příprava na ně také. I když každý z nás bojuje s nedostatkem času, zkuste si letos předvánoční přípravu s dětmi užít. Třeba při pečení. Malý kuchtíci pro vás připraví okamžiky, na které budete jednou všichni vzpomínat. V zábavnou hru se změní všechno míchání, krájení a vykrajování, hnětení těsta, ale hlavně mlsání.
Naše tipy:
- Vyberte jednoduché recepty.
- Připravte se na nepořádek a pečení zakončete společným úklidem.
- Nezapomeňte dětem pořídit vlastní zástěru. Kromě pocitu důležitostí si ušetříte i problémy s čištěním nechtěných skvrn.
- Nebojte se dětem svěřit i složitější úkoly. Dvouletí už mohou míchat těsto nebo vykrajovat. O rok starší zvládnou práci s tupým nožem. Malí čtenáři mohou pomoct s kuchařskou knihou nebo vážením.
- Nezapomeňte na fotodokumentaci, taková akce si zaslouží selfie.
Vyzkoušejte naše recepty:
Jednoduché kakaové hvězdičky
Mouka hladká 300 g
Cukr moučka 100 g
Žloutek 1 ks
Ovocná náplň s kousky ovoce Meruňka 100 g
Máslo 200 g
Kakao 50 g
Bílá poleva 1 ks
Máslo a žloutek vyndáme z lednice chvíli před zpracováním, aby zteplaly na pokojovou teplotu.
Mouku prosejeme do mísy a smícháme s cukrem a kakaem. Zapracujeme žloutek a změklé máslo na tužší těsto. Zabalíme do alobalu a dáme aspoň na půl hodinu do lednice.
Vychlazené těsto vložíme mezi dva kusy potravinářské fólie a vyválíme na slabý plát. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné tvary, opatrně je podebereme ostrým nožem a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každého kousku pečiva dáme malou lžičku ovocné náplně.
Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 170 °C. Poté necháme vychladnout a ozdobíme bílou čokoládovou polevou.
Vánoční srdíčka
Těsto
Mouka hladká 200 g
Máslo 140 g
Cukr krupice 70 g
Žloutek 2 ks
Poleva
Bílek 5 ks
Cukr krupice 210 g
Mleté vlašské ořechy 250 g
Náplň
Z mouky, cukru, tuku a žloutků zpracujeme těsto. Vyválíme ho, přendáme na předem vymazaný plech (35 x 40cm) a potřeme lineckou směsí.
Do robota dáme šlehat bílky. Jakmile nám začnou bělat, po lžících přidáváme cukr a bílky vyšleháme do pevné pěny. Nakonec lehce vmícháme umleté ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto.
Pečeme na 175 stupňů cca 20 minut, až začne povrch zlátnout.
Ještě teplé nakrájíme na malé čtverečky, případně vykrajujeme např. srdíčka.
Jahodová kolečka s citrónovou polevou
Těsto
Mouka hladká 300 g
Cukr vanilkový 1 ks
Vejce 1 ks
Sůl 1 špetka
Cukr moučka 80 g
Máslo 220 g
Kůra z citronu 1 lžička
Poleva
Citronová šťáva 2 lžíce
Zdobení na ozdobu
Cukr moučka 200 g
Voda 2 lžíce
Extra Jam jahoda Hamé Sweet 120 g
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zapracujeme vajíčko, poté přidáme také hladkou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a malou špetku soli. Dobře propracujeme na jemné hladké těsto. Uhladíme do bochánku, zabalíme do fólie a dáme zhruba na půl hodiny do lednice, aby těsto trochu zatuhlo.
Vychlazené těsto vyválíme na plát silný 2-3 mm a vykrajujeme kolečka. Opatrně je přesuneme na plech vyložený pečicím papírem - nejlépe to jde ostrým nožem. Nemusíme mezi kousky pečiva nechávat velké rozestupy, protože pečením moc nenabudou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme 8 minut dozlatova.
Upečená kolečka necháme vychladnout a potom je slepujeme Jahodovým extra jamem.
Na polevu smícháme v misce vodu a citronovou šťávu. Cukr prosijeme, abysme se zbavili hrudek. Postupně ho přisypáváme do misky a třeme metličkou, až poleva získá hustou a zároveň tekutou konzistenci. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu citronové šťávy.
Hotovou polevou ihned potíráme slepená kolečka a případně posypeme zdobením. Necháme odpočívat do druhého dne, aby poleva dobře zaschla.