reklama

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Pečlivým výběrem potravin můžeme dokázat veliké věci! Podpoříme tím lokální výrobce a přírodu.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Foto: Komerční sdělení

Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování a odpovězte si s námi na následující otázky. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Co očekáváme od potravin?

Pokud je to možné, je vždy logicky dobrou volbou preferovat lokální potraviny. Místní ovoce a zelenina se totiž sklízí až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se jasně projevuje na jejich chuti a vůni. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás. Preference Čechů v této oblasti také jasně potvrzuje výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval našimi nákupními zvyklostmi. Při výběru potravin totiž zohledňuje čerstvost a kvalitu totiž naprostá většina, tedy 90 % dotázaných. Velmi dobrou pověst mají u nakupujících české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.

Pochází výrobek z našeho sousedství?

Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a ze surovin, které poskytuje daná oblast díky svým jedinečným klimatickým podmínkám a zvyklostem. Proto se může snadno stát, že je nikde jinde neochutnáte, jsou totiž jedinečné. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek, který navíc přináší výhody celému regionu. Nákupem od místních zemědělců totiž v konečném důsledku podpoříme zaměstnanost a prosperitu kraje.

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu, skladování a balení, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Např. česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km, rajčata z Maroka přes 3 000 km. Naše produkty máme na dosah. Nemusí dozrávat dlouhou cestou a jsou dokonale čerstvé, takže si na nich opravdu pochutnáme.    

Zajímá vás téma kvalitních potravin? Mnohem více se dozvíte na akademiekvality.cz

Pazderka: Ruská propaganda přitvrzuje, jako novinář bych se v Moskvě necítil bezpečně | Video: Martin Veselovský
reklama
reklama
reklama