reklama

Pečeme spolu i o Velikonocích

Velikonoce patří ke klasickým křesťanským svátkům, které se v různých obměnách slaví skoro po celém světě. Už v pohanských dobách se slavily svátky jara a v dnešní době si zachovávají aspoň minimální podobu s dekorováním domů a dobrým jídlem.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Foto: Hamé

U nás v Čechách a na Moravě patří na velikonoční stůl maso, slané speciality i sladké pečivo. V některých oblastech a ve věřících rodinách se tradice dodržují důsledněji, někde dochází k obnovování starých zvyků, sváteční pokrmy se světí v kostele.

Symboly Velikonoc a tradiční pokrmy

Velikonočním svátkům předchází půst, po kterém následují návštěvy a oslavy se spoustou tradičního jídla. Typické pokrmy mají svou náboženskou symboliku. Vajíčko představuje zárodek nového života. Proto barevná vajíčka využíváme při dekorování domu i jeho okolí, uvařená natvrdo a ozdobená dostávají koledníci jako výslužku. Vejce bývají základní ingrediencí mnoha velikonočních pokrmů. Oblíbená velikonoční nádivka má své krajové názvy, ale základ je stejný nebo podobný - vejce, housky, uzené maso a spousta zeleného (petrželka, kopřivy, pórek apod.).

Velikonoční pečivo představuje symboly mýtů a pověr

Od Květné neděle až po Velikonoční neděli se tradičně peklo pečivo v podobě ptáčků, kuřátek, ježků, holubiček, znázorňovalo také dlouhý život a věnečky symbolizovaly stočené vlasy dívek. Nejoblíbenější a nejznámější jsou jidáše podobě točánků a preclíků, které mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš.

Nakupujte výhodně sladké dobroty na eshopu Hamé a získejte praktický dárek

Pohoštění a výslužka pro návštěvy

Koledníky a návštěvy je třeba pohostit či obdarovat něčím sladkým, třeba lineckým cukrovím. To se dá vytvořit v klasické podobě koleček nebo přímo ve velikonočních tvarech zajíčků, beránků, kraslic slepených džemem. Také s listovým těstem se dají dělat doslova kouzla, která nezaberou moc času. Slané i sladké pečivo upečete během pár desítek minut. Zkuste letos třeba větrníčky.

Větrníčky z listového těsta

Jemné jarní větrníčky jsou elegantním zákuskem, který zvládnete během pár chvil. Díky zavařenině, která neteče, se stanete královnou nebo králem kuchyně.

K pečení budete potřebovat:

mouka hladká 280 g, tuk rostlinný 60 g, cukr krupice 1 špetka, máslo 170 g, sůl 1 špetka, ovocná náplň s kousky ovoce Meruňka 200 g od Hamé

Postup:

Do mísy nasypte mouku.  Přidejte změklé máslo a rostlinný tuk nakrájené na kousky, špetku soli i cukru a trochu propracujte. Potom přilijte 120 ml ledové vody a vypracujte hladké těsto, které nechte nejméně 20 minut odpočinout v lednici. Těsto pak vyválejte na pomoučené desce na slabý plát. Rozkrájejte na čtverečky o velikosti 10×10 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.  Jednotlivé čtverečky nakrojte od rohů směrem ke středu (asi do poloviny), střed zůstane vcelku. Polovinu každého růžku stočte do středu a přitlačte. Doprostřed položte lžičku ovocné náplně.

Pečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C.

Další inspiraci na pečení najdete na www.pecemespolu.cz

Maso na sváteční stůl

Velikonoce vrcholí na Boží hod velikonoční. Končí půst a na svátečním stole se objevuje taky maso. Drůbeží, vepřové a speciálně jehněčí. Dnes většinou není tolik času na vaření a pečení jako dřív. S šikovnými pomocníky to ale jde rychleji a chutněji. Přinášíme vám recept, podle kterého zvládnou jídlo připravit i začátečníci, kteří chtějí svátky slavit tradičním způsobem.

Pečená krkovička s pikantní zeleninou

K přípravě 2 porcí budete potřebovat:

Pikantka pod masíčko od Znojmia 1 ks, vepřová krkovice 2 plátky, sůl dle chuti, olej 2 lžíce, pepř dle chuti

Postup:

Plátky krkovice naklepejte a posypte solí a pepřem. Na pánvi rozpalte olej a maso opečte z každé strany 5 minut. Odložte stranou na talíř a do pánve k výpeku nalijte Pikantku. Nechte prohřát. Na talíři maso přelijte zeleninovou omáčkou a jako přílohu podávejte rýži.

Už se těšíte na svátky jara, ale bojíte se, jak to všechno zvládnete?  Inspiraci na snadné vaření a nákup hledejte na www.pecemespolu.cz.

"I nejlepší česká biatlonistka Gabriela Koukalová se netají tím, že miluje sladké pečení. Video návod na Gábininy oblíbené croissanty zhlédněte ZDE."

reklama
reklama
reklama