reklama

Lživý leták znovu útočí. Ne všechna éčka jsou škodlivá

E330 je kyselina citronová, ne rakovinotvorné nebezpečí

Foto: VISA

Praha - Zřejmě kvůli stále četnějším článkům z poslední doby, které se zabývají rolí přídatných látek v potravinách, tzv. "Éček", se v Česku opět šíří po internetu leták obsahující lživé informace.

Materiál s názvem "Přísady do potravin" má přitom v záhlaví uvedeno jako distribuční místo " Klinika dětské onkologie Univerzity Dűseldorf".

Podle mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martiny Šmídtové koluje tento leták čas od času po Česku již několik let a mezi lidmi šíří především paniku, nikoli fundované informace. SZPI navíc oficiálně oslovila vedení dotčené kliniky, ta se však k tomuto textu nehlásí.

V letáku je například uvedeno, že nejnebezpečnější je údajně rakovinotvorná látka E330.

 "Pod kódem E 330 se přitom skrývá kyselina citrónová, která se používá hlavně jako antioxidant nebo regulátor kyselosti nebo jako konzervační látka. Přírodní kyselina citrónová se běžně vyskytuje v kyselém ovoci (například v citrónu či rybízu). Právě díky ní mají citrusy svou výraznou, charakteristickou kyselou chuť. Nejde tedy o žádnou rakovinotvornou látku, ale o látku naprosto neškodnou," zdůrazňuje Šmídtová.

Kyselina citrónová navíc podle SZPI představuje v organismu jednou z klíčových látek při odbourávání energeticky významných zdrojů při takzvaném citrátovém (metabolickém) cyklu. Tělo ji tudíž může lehce zpracovat.

Jako další údajně silně rakovinotvorná látka  je v letáku zmíněn doplněk E123 Amarant. V tomto případě jde podle SZPI o syntetické  barvivo povolené výhradně pro použití při zpracování aromatizovaných vín, alkoholických nápojů, jiker a mlíčí, a to v limitovaném množství.  Do třetice další přídatnou látkou, před kterou leták varuje, je E210, která označuje kyselinu benzoovou, tedy nejpoužívanější konzervant. Ta se podle inspekce přirozeně vyskytuje především ve švestkách, brusinkách, anýzu, čaji a sýrech a působí proti kvasinkám, bakteriím i plísním.

Čtěte také:
Zemědělci mohou na farmách prodávat králíky či med

K uvedenému letáku již dříve vydal své oficiální stanovisko také Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ten především upozorňuje na skutečnost, že leták varuje před látkami, které nejsou vůbec povoleny k používání v potravinářském průmyslu jak v ČR, tak v EU. Konkrétně jde podle SZÚ ve skupině "látek poškozujících zdraví" o doplňky E 485, 486, 107, 233.

"Ve skupině přísady poškozující zdraví jsou uvedeny přídatné látky s číslem E 220-224 - oxid siřičitý a soli kyseliny siřičité. Tyto látky mají nejen konzervační účinky, ale i antioxidační účinky, používají se v potravinářském průmyslu k zabránění hnědnutí, bělení. Oxid siřičitý je látkou běžně používanou po staletí například k ošetření sudů k výrobě vína, používá se rovněž k ošetření sušeného ovoce jako meruněk, hrozinek či k zamezení oxidace při vlastním sušení," vyvrací další letákovou lež SZÚ.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama