reklama

Kouzlo marinád: Tipy, jak je zvládnout, a navíc ještě ušetřit

Neexistuje snad jednodušší způsob, jak dodat jídlům větší jiskru a výraznější chuť, než je využití marinády. A u masa to platí dvojnásob. Jak maso správně marinovat, aby se stalo středem pozornosti každé grilovací party? Poradíme vám.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Foto: Tvůrce obrázků Bing

Je marinování opravdu nutné?

Pokud chcete, aby bylo maso po grilování křehké a chutné, marinování se nevyhnete. Jednoduchá směs ingrediencí může dodat chuť a šťavnatost téměř čemukoli. Kyseliny v marinádě (např. citronová šťáva nebo ocet) pomáhají rozkládat svalová vlákna, což činí maso měkčím a křehčím. Úspěšná marináda má správně vyvážený poměr kyselin, oleje a koření. Není ale dobré dobu marinování prodlužovat víc, než je nezbytně nutné. Mohlo by se totiž stát, že maso bude kašovité nebo tuhé a suché.

Klíčem k úspěchu je správný druh masa

Při výběru masa vždy zvažte, zda je marinování v kořeněném a ochuceném nálevu vůbec potřeba. Například vyzrálé hovězí je samo o sobě chuťově skvělé, vystačíte si proto jen se solí a pepřem. Pokud chcete předvést své marinovací umění, sáhněte spíše po chuťově méně výrazných druzích, jako je vepřové žebro, hovězí pupek, kuřecí nebo krůtí prsa.

Jak dlouho maso marinovat?

Záleží na tom, jak dlouho si maso v marinádě pobude, než ho hodíme na gril? Rozhodně ano! U ryb a jakýchkoli mořských plodů stačí marinovat přibližně 15 až 30 minut. Ideální pro spontánní grilovačky. Kuřecí maso by se nemělo marinovat déle než dvě hodiny, jinak se vám může stát, že bude jako guma. Hlavně hovězí a vepřové maso lze marinovat až 12 hodin v kuse, některé druhy hovězího masa dokonce přes noc, takže ty si můžete připravit předem a pak je dát na gril.

Nebojte se soli

Sůl obsažená v marinádě pomáhá vytáhnout z masa vodu. Ta se v marinovací nádobě smíchá se zbytkem tekutiny a maso ji zase nasaje zpět. Jako bonus by mělo být ještě šťavnatější a chuťově výraznější. Navíc sůl zvýrazní přirozenou chuť masa a zajistí, že se marináda dostane hluboko do struktury masa. Ale pozor! Stále platí, že nic se nemá přehánět, proto i sůl používejte s rozvahou.

V čem marinovat?

Krása marinování spočívá v tom, že můžete být kreativní a experimentovat s různými příchutěmi podle své libosti. Marináda by však měla vždy obsahovat tři základní složky: už zmíněnou sůl, olej a kyselou přísadu, například ocet, citronovou šťávu, víno, kefír, bílý jogurt nebo 100% jablečný, pomerančový či ananasový džus (nebo ještě lépe čerstvou vymačkanou šťávu). Chuť pak můžete vyladit kořením, jako je česnek, rozmarýn, tymián, paprika, pepř nebo koriandr. Dodají masu specifickou chuť.

Kde vše pořídit a navíc ušetřit?

Nákupní rádce Kupi.cz, který už využívá jeden milion registrovaných uživatelů, poradí, kde pořídit maso a suroviny na marinádu za nejlepší ceny. Na Kupi.cz totiž najdete slevové a letákové akce ze supermarketů, hypermarketů a prodejen z celé České republiky. Snadno si tak dohledáte aktuální akce třeba na koření do marinády nebo maso na gril.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama