reklama

Kolik sníme škodlivých „éček“ v potravinách

Taky si myslíte, že strašení škodlivými éčky v potravinách se už přehání - jako to tvrdí lidé v naší anketě? Tak pokud jste žena, která má ráda své nejbližší a kupuje jim jídlo, pak zbystřete.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Sklizeno, biopotraviny
Sklizeno, biopotraviny | Foto: Sklizeno
Jsou éčka strašák? Na co dát pozor a co je neškodné | Video: Sklizeno

Je to o strach a někdy i o život. Kdykoliv si přečteme na obalu jídla, že obsahuje "E - COKOLIV", tak se vyděsíme. Mnohdy zbytečně. Málokdo ví, že i vitamíny přidávané do potravin začínají "éčkem" - třeba jako vitamin C. Ten má značku E/300. Nebo jako úplně neškodný a naopak prospěšný kyslík, který normálně dýcháme a pitným vodám dodává říz: E/948.

Pravda však je, že je dobré se naučit zpaměti ty nejškodlivější "éčka" a ty nikdy nebrat z prodejního pultu. Zapamatujte si třeba kód glutamanu sodného E 620 nebo benzoanu sodného E 211, bez něhož se obejde jen málokterá hořčice, aby brzy nezplesnivěla. A taky sladidlo našich rodičů E 951, tedy aspartam. Je podezřelý, že způsobuje rakovinu, což se sice doposud neprokázalo, nicméně studie na zvířatech mluví i tak o jeho vážném vlivu na nervovou soustavu.

"Máme zásadu, že chceme mít jen potraviny s co nejméně éčky," říká David Kukla, autor kodexu potravin Sklizeno. A doktorka Jana Hajšlová, která se už léta věnuje na vysoké škole chemicko-technologické právě éčkům, k tomu dodává, že pro zdraví je mnohdy horší vysoký příjem kalorií a tuků, než éček, která sníme. Přesto: chcete-li znát ta "éčka", na která máte dát pozor, pusťte si naše video.

"Bohužel se poslední dobou stává, právě ruku v ruce s tím, jak se o "éčcích" mluví a informuje, že firmy přešly místo na hodnocení pomocí éčka a čísla, na slova. Schovávají za to fakta, že jsou jídla ošetřena chemicky. Takže třeba spojení citronová červeň zní sice celkem přívětivě, a rozhodně lépe než E 121, navíc hezky zabarví slupku pomerančů, ale že je to potenciální karcinogen, ví jen odborník," říká Lukáš Hympl, dovozce citrusových plodů.

reklama
Doporučené recepty
    reklama