reklama

BLOG Markéta v troubě: Zebra koláč

Šťavnatý tvarohový koláč v křupavé kakaové krustě. Rozplývá se na jazyku a dnes se naučíme krok za krokem, jak vytvořit efektní mramorování.

Foto: Markéta Chovancová
Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

1) Na zebra koláč budeme potřebovat:

Na těsto: 220 g polohrubé mouky, 100 g změklého másla, 1 vejce, 120 g cukru krupice, špetku soli, 1 vrchovatou lžíci kakaa holandského typu.

Na náplň: 4 vaničky polotučného tvarohu, 2 vejce, 150 g zakysané smetany, 100 ml mléka, 160 g cukru moučka, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek.

2) V misce utřeme máslo s cukrem, přidáme vajíčko, sůl a mouku smíchanou s kakaem.

3) Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud forma nemá dno, vypodložíme i pečicím papírem a vložíme těsto.

4) Z těsta vytvarujeme dno koláče a také vysoké okraje po obvodu formy. Troubu zapneme na 170 °C.

5) Nyní si připravíme náplň koláče. Do mísy připravíme tvarohy, zakysanou smetanu, vajíčka, mléko, cukr moučka, vanilkový cukr a vanilkový pudinkový prášek.

6) Polovinu těsta přelijeme do jiné misky a vmícháme do ní kakao. Náplň má být poměrně řídká, pokud použijeme nízkotučný tvaroh, naředíme ji trochou mléka.

7) Na připravené těsto ve formě střídavě naléváme (malou naběračkou nebo velkou lžící) do středu světlou a tmavou náplň, dokud je obě nespotřebujeme. Náplň se sama začne rozlévat po celé ploše.

8) Zebra koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 90 minut, dle velikosti formy. Pokud by koláč začal hnědnout a ještě zbývalo více času do konce pečení, přikryjeme jej alobalem a dopečeme. Koláč je propečen, jakmile střed již není propadlý.

9) Koláč necháme úplně vychladnout na lince, tvarohová náplň lehce splaskne. Zebra koláč ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme. Zbylý koláč skladujeme v lednici.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama