BLOG 1000 chutí: Šafránově žluté Vánoce s kurkumou
Místo purpurových Vánoc zkuste kurkumové. Budou zaručeně barevnější i zdravé. Kurkuma je šafránově žluté koření, po kterém touží kdejaký gurmánský pokrm. Je oddenkem kurkumovníku dlouhého a v pakistánské, indické a thajské kuchyni je jako doma. Pro svoji chuť a zbarvení si dokonce vysloužila přezdívku indický šafrán. U nás kurkumu pořídíte většinou v její sušené podobě jako žlutý prášek. Zatím pouze ve specializovaných prodejnách je možné koupit kurkumu čerstvou. Má zemitou chuť s jemně nahořklým zakončením.
Tradicí prověřené koření
Její benefit v kuchyni spočívá zejména v typickém zabarvení, které způsobuje barvivo kurkumin. Kurkuma má jako jedno z mnoha ajurvédských koření velmi dobrý vliv na naše zdraví. Západní medicína rozsah účinků stále ještě objevuje. Již jsou prokázány významné vlivy v souvislosti s léčbou rakoviny, Alzheimerovi choroby a kloubním onemocněním. Dnes se dá kurkuma koupit i v podobě výživových doplňků a různých pilulek.
Nebojte se proto kurkumu do pokrmů použít. Na chuti přidá málo, ale neubere. Zařadíte-li ji do stravování, bude velmi nenápadně ale účinně pracovat pro vaše zdraví. V Indii nebo Thajsku těžko najdete jídlo, kde kurkuma chybí.
Tipy na vánoční stůl
A jak může kurkuma obohatit váš vánoční stůl? Zkuste trochu kurkumy použít do některého z vánočních těst, výsledkem bude cukroví s lehce žluťounkým nádechem. Kdyby vám byla málo bílá poleva na vánoční perníčky, zkuste kurkumou vykouzlit žlutý odstín.
V Thajsku přidávají kurkumu a jiné koření s oblibou do obalovacích směsí, ve kterých pokrm vypadá ještě lákavěji. Kurkuma elegantně doladí také odstín bramborové kaše, vařeného květáku, sladkokyselého zelí i čočky. Nebo zkuste netradiční vánoční polévku s mořskou řasou.
Vánoční netradiční polévka s kurkumou
Porce: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 20 minut
1 mrkev
1 petržel
3 hrsti červené čočky
1 hrst ovesných vloček
1 malá hrst nalámaných řas (například Arame)
čerstvý zázvor velikosti dvou vlašských ořechů
hrnek kokosového mléka
1 lžička kurkumy
3 lžičky soli
umeocet nebo limetka
Lenka Formánková
Autorka gurmánského blogu Tisíc Chutí (www.1000chuti.cz), kde realizuje svůj sen sestavit soubor zdravých a jednoduchých receptů. Svými kulinářskými tipy a skvěle sestavenými recepty dodává odvahu nesmělým začátečníkům i zkušenějším zájemcům o zdravější stravování. Její vášní je předávat lásku k vaření, s respektem čerpá z mnoha světových kuchyní a stravovacích směrů. Objevujte s ní kouzlo tisíce chutí, které jak říká, čekají na každém talíři, je-li připravován se zápalem a radostí.
Dejte vařit dva litry vody. Již během vaření přidejte tři lžičky soli a jednu lžičku kurkumy, mrkev a petržel na kostičky, tři hrsti půlené červené čočky, hrst ovesných vloček.
Čerstvý zázvor o velikosti dvou vlašských ořechů nasekejte na drobné milimetrové kostičky a přidejte k polévce
Řasy nalámejte na kousky né větší než tři centimetry. Hrst nalámaných řas vhoďte do polévky a vše vařte ještě patnáct minut do změknutí čočky a zeleniny.
Asi minutu před koncem přimíchejte hrnek kokosového mléka. Na talíři dochuťte umeoctem nebo limetkou, což je důležitý krok. Díky tomu získá polévka ještě lepší chuť.
Vánoční horké Kurkuma latté
Zlaté mléko, u nás se vžil název Kurkuma Latté, je tradiční ajurvédský nápoj z kurkumy. Ve směsi může být i voňavá vanilka a nesmí chybět zázvor, díky kterému má latté ostře pikantní chuť. Hotovou směs na Kurkuma Latté zakoupíte v prodejnách zdravé výživy. Návod na přípravu je jednoduchý. Směs povaříte s kravským či rostlinným mlékem a případně dosladíte dle chuti. Zlaté mléko má díky kurkumě a zázvoru detoxikační účinky a citlivější jedince může pití většího množství pročistit.
S kurkumou zacházejte opatrně
Kurkumin je opravdu kvalitní barvivo. Hrozí, že ho už nevyperete, nebo zanechá věčné stopy na vašich krájecích prkénkách nebo na kuchyňské desce. Skvrny z čerstvé se čistí poměrně těžko, ale citronová šťáva tyto žluté fleky jednoduše vyčistí. Slunce zase dokáže nechat zmizet kurkumové flíčky z textilu.