Kauza piškoty: 5 důvodů, proč na ně navždy zapomenout
Taky šílíte, jak jsou dnes piškoty hnusné? Nejlepší příležitost, kdy je přestat jíst nadobro. Prospějete svému zdraví víc, než si myslíte.
Povstání! Bojkot! Celonárodní odpor! A to všechno proto, že nám berou naše piškoty. Aféra s přesunem výroby tradičních pochoutek do Polska a změnou chutí i receptury, kterou však firma odmítá, nabírá obrátky.
Piškoty jsou součástí našeho dětství a tradic. Bude asi jen málo lidí, kteří se s nimi v životě nesetkali. Zato je hodně těch, kteří se s nimi nerozloučili ani jako dávno dospělí. Přitom kdybychom žádný kupovaný piškot už nikdy nesnědli, vůbec nic by se zřejmě nestalo. Naopak bychom si spíš prospěli.
Dětem a nemocným neškodí, naopak
Nejdřív si přiznejme, pro koho jsou piškoty vhodné. Určitě dobře poslouží při dietách při nemocech zažívacího traktu: od banálního průjmu přes potíže se žaludkem až vážnějším záležitostem, jako jsou střevní záněty.
Doporučujeme: Cukr není jen zlo. Tělo ho potřebuje k životu
Jak z názvu "dětské" vyplývá, samozřejmě jsou vhodné také pro děti. Ale především pro ty nejmenší. V útlém věku totiž zažívací trakt lépe snáší bílou mouku než celozrnné výrobky. Ty by ho mohly dokonce poškodit.
Potřebuje snad někdo vykrmit?
Nicméně piškoty byly "vynalezeny" v dobách, kdy bylo potřeba dětem dodávat energeticky vydatné potraviny. Jednak jídla, ale i mléka, byl nedostatek, jednak se věřilo, že jen tlusté dítě, ofaldíčkované od hlavy s dvojitou bradou až k patě, je zdravé. To už dnes neplatí, nicméně obliba piškotů se táhne napříč mnoha generacemi.
Jistě, že pár piškotů batoleti neuškodí, ale spousta matek je svým dětem cpe neustále a zakládá jim na nezdravých stravovacích návycích a na zdravotních problémech. Přesně těch, které má většina dospělých obyvatel ČR
5 důvodů, proč na piškoty zapomenout
Už proto bychom se piškotů mohli úplně vzdát, ať už je vyrábí kdokoliv. Tady je 5 důvodů, proč si dát zajít chuť klidně navždycky. Zvlášť, když jsou teď tak hnusné.
- Tloustne se z nich: jeden piškot při váze 1,8 g má 27,13 kJ. Jeden! Další údaje uvádějí okolo 1 670 kJ na100 g, což je realističtější množství, které obvykle sníme jako jednu porci. To není žádná velká dieta, jak mnozí věří.
- Kazí se z nich zuby: Znáte složení piškotů? Je to jen bílá mouka, vejce a cukr, nic víc. Toho bílého - ať už z cukrové řepy nebo z ještě horších glukózových sirupů - je v piškotu obsažena téměř celá třetina jeho váhy. Jsou tak jen ještě o něco nezdravějším ekvivalentem zatracovaných bílých rohlíků do ruky, které pořád ještě spousta dětí dostává den co den.
- Obsahují jen jednoduché cukry z výše uvedeného složení vyplývá, že téměř celý obsah piškotů tvoří jednoduché cukry, které ve svém důsledku vedou k cukrovce, mykózám a chronické únavě, dokonce zřejmě i k rakovině.
- Vedou k závislosti: Jedním z důvodů jejich obliby je mírně sladká chuť: Ta je lákavá nejen pro děti, ale i pro dospělé. Evokuje příchuť mateřského mléka, uklidňuje a utěšuje, a umí vyvolat závislost. Jak dokázaly nové vědecké studie, tato závislost je podobná heroinové. Prostě nás nutí bažit po stále větších a větších dávkách.
- "Ani pes to nežere!" - psali mnozí v internetových diskusích k problémům s inovovanými piškoty. Přitom by psi piškoty a obiloviny obecně neměli žrát vůbec. V jejich původní potravě totiž zastoupeny nejsou a jejich střevní mikroflóra na to není připravena. K zažívacím problémům piškoty mohou vašemu Benovi přivolat ještě také stejné potíže, jaké jsme vyjmenovali pro lidi: obezita, zkažené zuby, nemocné srdce a navíc ještě problémy se srstí a kůží vůbec.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Ze kterých jídel se nejvíc tloustne?
Luxujete v noci ledničku? Tady jsou rizika!
Kdy "zadělat" na miminko? V zimě jsou spermie pomalejší