reklama

Jídla, která zahřejí a přesto z nich neztloustnete

Jezte v zimě jinak!

Foto: Isifa/Thinkstock

Salát?!? V létě prosím, ale v zimě? Člověku je chladno, jen se na něj podívá. A tak máme tendenci dopřát si pro zahřátí hutnější potraviny - a bohužel tloustnout.

"Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo," upozorňuje  výživový specialista Martin Škába na termický účinek všeho, co sníme. Právě nyní v zimě je podle něj velmi důležité zaměřit se na konzumaci stravy se zahřívajícími účinky. Syrovou zeleninu proto například nedoporučuje jíst v zimě vůbec.

Zahřát se a nepřibrat

Také nedávná studie publikovaná v magazínu European Journal of clinical Nutrition prokázala, že různé potraviny mohou zrychlit metabolismus o 5 až 15 %. To má vliv nejen na zvýšení tepla v organismu, ale také množství spálených kalorií. Jako nejvíce termogenní se uvádí potraviny s vysokým obsahem proteinu, koření a alkohol.

Doporučujeme: Imunitu zvýší i teplé nápoje

Ve staré Číně tradičně doporučovali lékaři svým pacientům konzumovat jídlo a nápoje v souladu s ročními obdobími - takže i  podle toho, zda bylo potřeba se ochladit nebo naopak zahřát. Pokud budeme v chladném počasí konzumovat chladné potraviny a tekutiny, logicky budeme spotřebovávat více energie na to, abychom se zahřáli, a tudíž si budeme oslabovat imunitní systém.

Zeleninu jedině vařenou

"Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoříme zvýšení činnosti metabolismu a budeme lépe spalovat tuky.“ připomíná Martin Škába. Do našeho jídelníčku doporučuje aktuálně zařadit především zeleninu (a to ke každému většímu jídlu v poměru ¼ zeleniny, ¼ sacharidů, ¼ bílkovin), zejména zelí, tykve, dýně, růžičkovou kapustu, cibuli, česnek, pórek, celer apod.

Potraviny upravujte vždy tepelně, jinak velmi ochlazují tělo, zpomalují metabolismus a v neposlední řadě oslabují obranyschopnost organismu. V zimě jsou ideální husté zeleninové vývary nebo tepelně upravená zelenina přidávaná ke každému jídlu.

Také koření, které urychluje trávení, podporuje metabolismus. "Nebojte se kari, bazalky, zázvoru, pepře ani papriky,“ radí odborník. Čím ostřejší - tím lepší! Nejen, že vás z něj zalije horká vlna, ale skutečně  je potvrzeno vědeckými výzkumy, že přispívá k odbourávání tuků!

Zkušenosti "z babiččiny krabičky"

Naše rady tak vycházejí nejen z tisícileté historie starodávné čínské a indické medicíny, ale i z českých tradic. Ještě začátkem 20. století se běžně snídaly obilné kaše a základem stravy byly hutné syté polévky.

Podívejte se na pár příkladů potravin, které v zimě podpoří metabolismus a hubnutí:

  • Obiloviny:  divoká rýže, kroupy, oves, pohanka
  • Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant
  • Ryby:  losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky
  • Koření:  čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor
  • Luštěniny:  sója
  • Zelenina a ovoce:  lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, třešně, hrozny, meruňky, jahody
  • Mléčné výrobky:  kozí sýr, kozí mléko
  • Ořechy:  vlašské
  • Ostatní:  mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, kakao, kokosové mléko

Ale pozor: Ani tzv. zahřívací potraviny neudělají zázraky, pokud se nezačnete hýbat! A nejlépe na čerstvém vzduchu - lyžujte, běžkujte, nebo se jen vydejte na delší túru . "I půlhodinová procházka po obědě a večeři dělá divy. Podpoříte trávení, detoxikaci těla a spálíte více energie,“ uzavírá Martin Škába.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Starobylá ajurvéda: Skvělé tipy pro domácí léčbu

Zaklapávání budíku škodí. Víc, než tušíte

!Zuby zemřelých Čechů ničí ovzduší. A co ty vaše?

reklama
reklama
reklama