Jak hubnout při nakupování? Stačí číst!
Kolik toho za den sníte? Většina z nás nemá představu, kolik energie jídlo obsahuje.
Kolik toho za den sníte? Většina z nás nemá představu, kolik energie jídlo obsahuje.
I když se snažíte dodržovat správný jídelníček a vybíráte si zdravé potraviny, je těžké převést jeho množství na "kalorie", a dodržet tak doporučovanou výši, abychom netloustli nebo dokonce zhubli. Rozhodnout o tom můžeme přímo v supermarketu. Pokud ovšem budeme sledovat složení jednotlivých potravin podle značení už při nákupu.
Kolik jídla máme sníst?
Na obalech musí být uvedeny informace o obsahu energie a živin na 100 g potraviny, ale většina potravin se neprodává ve 100 g balení, ale často v 30 g v případě müsli tyčinek, nebo 150 g v případě mléčných výrobků nebo naopak v rodinných baleních o hmotnosti 500 i více gramů. Bez kalkulačky může být těžké zjistit, kolik energie zkonzumovaná porce obsahovala a jak velká by měla být vhodná porce k jednomu jídlu.
Doporučený denní příjem energie není pro všechny stejný a mění se v závislosti na věku, hmotnosti, výšce, pohlaví a úrovni fyzické aktivity. Pohybuje se v rozmezí
- 1 400 až 3 100 kcal denně u dětí
- 2 200 až 2 700 kcal denně u mužů
- 1 800 až 2 200 kcal denně u žen
Před několika roky přišli výrobci potravin a nápojů s označováním tzv. nutričními bublinami, které popisují jaká je doporučená velikost jedné porce u konkrétní potraviny a kolik daná porce obsahuje energie, prospěšných živin, nebo naopak živin, které bychom měli sledovat a omezovat pro jejich rizikovost na zdraví.
Doporučujeme: Podle čeho vybrat sýr, šunku, pečivo: Rady před nákupem
Značení GDA (v překladu guideline daily amounts), neboli denní doporučené množství, nám tedy poskytuje jednoduchou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního příjmu energie a některých živin.
Víte, co nejíst?
Pro potřebu značení GDA byl doporučený denní příjem energie stanoven ve výši 2 000 kcal na osobu a den, což je hodnota odpovídající energetickému příjmu zdravé ženy s průměrnou tělesnou hmotností a střední fyzickou aktivitou.
"Jedná se o velmi přehledný a srozumitelný způsob značení, protože obsah energie i jednotlivých živin je přepočten na procenta z celkového doporučeného příjmu - je tedy ihned patrné, že když sníme daný výrobek, tak přijmeme například 18 % z celkového denního energetického příjmu, pokryjeme tím 5 % doporučeného příjmu sacharidů a podobně," vysvětluje odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.
Na základě těchto informací si pak sami můžeme vybírat vhodné potraviny nebo naopak některé už v průběhu konkrétního dne již nezařazovat.
Jak tedy poznat množství energie a živin?
V praxi to znamená, že dostáváme na obalu informaci o tom, zda například nepřekračujeme maximální doporučovaný denní příjem:
- energie
- cukru
- nasycených mastných kyselin
- soli
To je důležité, protože například podíl cukru stejně tak jako nasycených mastných kyselin na celkovém příjmu energie by neměl být vyšší než 10 %.
Pro zajímavost:
U cukrů pokud převedeme hodnotu 100 % GDA na hmotnost, tak jde o 90 gramů cukru na den (18 kostek cukru), ovšem u nasycených mastných kyselin je to jen 20 gramů (2 rovné polévkové lžíce másla nebo sádla). Povědomí o cukru nebo nasycených mastných kyselinách sice lidé mají, ale zatím nejsou zvyklí vyhledávat takové údaje na výrobcích, na rozdíl od celkového obsahu energie, sacharidů anebo tuků.
Navíc obecná informace o množství sacharidů nebo tuků přitom nic neříká o složení výrobku, tedy kolik obsahuje cukrů a kolik škrobových složek.
Náš tip: 10 nejnebezpečnějších potravin
GDA značení nás tedy informuje nejen o tom kolik, ale i jaké všechny druhy a podskupiny živin daná porce výrobku obsahuje, což je důležité, protože existují velmi přesná doporučení na celodenní příjem soli, vlákniny a samozřejmě dalších velmi důležitých složek výživy.
Dva druhy informací o potravinách
Výrobci definují GDA systém jako "průkaz totožnosti" každého výrobku. Informace, které se dozvíme, můžeme rozdělit do dvou základních skupin.
- Informace o složení výrobku, kdy složky obsažené ve výrobku jsou řazeny sestupně podle jejich použitého množství od těch, kterých výrobek obsahuje nejvíce, až k těm, které jsou zastoupeny v nejmenším množství.
- Informace o nutričním složení zde najdeme v tzv. nutriční bublině, která uvádí množství energie obsažené ve 100 g nebo 100 ml výrobku zároveň s množstvím hlavních živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Na obalu mohou být uvedeny rovněž vitaminy, minerální látky a vláknina. Veškeré informace mohou být doplněny i přepočtem na jednu porci výrobku, nebo doporučené množství, které bychom měli konzumovat např. polévková lžíce apod.
Stejně tak se například dozvíme, kolik z doporučeného množství zkonzumujeme prostřednictvím výrobku zdraví velmi prospěšné vlákniny.
Hlavně přiměřeně...
"Z hlediska příjmu sacharidů a energie je často velmi přeceňována a démonizována konzumace slazených sycených nápojů, ovšem při bližším pohledu zjistíme, že například taková porce nápoje Coca-Cola (250 ml) obsahuje pouze 5 % doporučeného denního příjmu energie, což je srovnatelné se stejným množstvím 100% džusu, je to méně, než je energie v porci ovocného jogurtového nápoje nebo výrazně méně než ve stejném množství ovocného nektaru," upozorňuje RNDr. Suchánek.
Záleží tak především na množství dané potraviny v celkovém energetickém příjmu a výdeji za den, tedy na naší aktivitě nebo naopak neaktivitě. Pokud jsou tyto hodnoty v rovnováze, tak nemusíme mít strach ze sklenice slazeného nápoje nebo kousku čokolády.
Důležité však je dbát, aby množství energie přijaté bylo v rovnováze s množstvím energie vydané. "V případě, že tomu tak není, dochází k narušení rovnováhy a následně ke zdravotním problémům," uzavírá doktor Suchánek.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny
Nejčastější zábrany při sexu: Jak je překonat?