reklama

Svatomartinské slavnosti: Co pít, jíst a jak to uvařit?

Přinášíme nejlepší tipy a recepty, jak zvládnout svatomartinské hodování i doma.

Foto: iStock

Magické datum 11. listopadu patří svatému Martinovi, který měl přijet na bílém koni, a také se v tento den konají tradiční svatomartinské slavnosti, k nimž neodmyslitelně patří husa, dobré víno i koláče. Přinášíme vám proto nejlepší tipy a recepty.

Tradice svatomartinských slavností pochází ze dvora Josefa II., kde se vždy touto dobou začínala ochutnávat nová úroda. Vinařům končívala služba, všechny hrozny už byly zpracované a vína odpočívala ve sklípcích. Svatomartinská vína jsou tedy ta, která zrála jen několik týdnů, jsou svěží a ovocitá. K jejich ochutnávání samozřejmě neodmyslitelně patří i hodování. Odtud tedy pochází svatomartinská husa nebo koláče.

Husa pečená na kmíně

Upéct husu (eventuelně kachnu) tak, aby nebyla vysušená, je velké umění. Pokud s tím tedy začínáte, raději neexperimentujte a zkuste jednoduchou klasiku. Počítejte s tím, že pečení může trvat i čtyři hodiny.

Ingredience:

  • 1 celá husa
  • sůl
  • kmín
  • vývar z drůbků

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Vykuchanou, očištěnou a pod tekoucí vodou pečlivě omytou husu zevnitř i na povrchu osolíme, dobře okmínujeme a vložíme prsíčky dolů do pekáče.

Husu podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě. Během dušení obrátíme a dáme pozor, aby se kůže nepřipekla k pekáči. Doba úpravy záleží na stáří husy. Husu na kmínu dopečeme bez pokličky. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem z drůbků.

U husy hodně sádelnaté musíme kůži propíchat vidličkou, aby sádlo vyteklo a vyškvařilo se. Sádlo sbíráme z pekáče bez vypečené šťávy, aby se nepřepalovalo. Správně upečená husa musí mít dozlatova vypečenou kůžičku. Husu pečenou na kmínu naporcujeme a můžeme podávat. Přílohou by měly být bramborové knedlíky a sladké červené zelí.

Dušené červené zelí

Ingredience:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 balíček sterilovaného zelí
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, cukr, ocet podle chuti

Postup:

Do hrnce dáme sterilované červené zelí s nálevem, přidáme hrnek hovězího vývaru a pět kuliček jalovce. Uvedeme do varu. Po patnácti minutách na pánvi rozehřejeme kousek sádla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme dvěmi polévkovými lžícemi hladké mouky. Zásmažku vlijeme do hrnce se zelím a ještě 5 - 10 minut za intenzivního míchání vaříme. Dušené červené zelí ochutíme solí, cukrem a octem.

Svatomartinské koláče

Ingredience:

Náplň 1:

  • 200 g mletého máku
  • cukr moučka
  • mléko
  • mleté piškoty

Náplň 2:

  • 50 g másla
  • 2 kostky tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 - 3 lžíce cukr moučka
  • 2 žloutky

Náplň 3:

  • 200 g povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka

Těsto:

  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1/4 l mléka
  • 75 g cukru moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 35 g droždí
  • 125 g másla

Postup:

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 až 3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 až 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme koláč omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

  • Maková náplň: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty.
  • Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka.
  • Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

Svatomartinské víno

Obliba tohoto mladého vína každým rokem stoupá, a s ní roste i množství vinařů, kteří mají zájem vyrábět a prodávat vína s logem "Svatomartinské". 

Lidé se naučili vnímat Svatomartinská vína jako kvalitní vína a první možnost seznámení se s novým ročníkem. V posledních letech si přes příjemně pitelná svěží Svatomartinská vína také mnoho spotřebitelů nachází cestu k moravským a českým vínům obecně.

Značku "Svatomartinské" mohou nést vína vyráběná z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský (bílá vína) a Modrý Portugal a Svatovavřinecké (červená a růžová vína). Tyto odrůdy byly pro značku Svatomartinského vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Mezi Svatomartinskými víny je možné nalézt jak vína z jediné odrůdy, tak i cuvée, což je víno vyrobené z více odrůd.

Svatomartinské víno ale zdaleka není každé víno daných odrůd, které dokáží vinaři vyrobit před 11. listopadem. Svatomartinská vína nejprve procházejí kontrolou nezávislé komise, která zhodnotí, zda kvalita vín odpovídá přísným požadavkům.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama