reklama

5 marinád, které vystřelí vaše chuťové buňky na Mars

Milujete grilované maso, pak vyzkoušejte některé z našich marinád, které vás ohromí.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Léto, šťavnaté steaky a k tomu lahodná marináda. Máte rádi základní chuť masa? Pak se vrhněte jen na jednoduché bylinkové kabátky, chcete-li něco originálnějšího, můžete vyzkoušet některé z našich marinád.

Připravili jsme pro vás 5 receptů, které budou slušet každému grilování. Stačí si jen vybrat kvalitní maso a pustit se do nakládání.

Marináda na vepřovou pečeni

Budete potřebovat:

  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžíci medu
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíci rozinek
  • 1 lžíci vody
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce papriky
  • lžičku drceného pepře

Česnek si oloupejte, nakrájejte, rozdrťte a rozmíchejte ho v oleji spolu s mletou paprikou, medem, rumem a s naloženými rozinkami. Marinádou potřeme očištěnou vepřovou pečeni a necháme nejlépe přes noc uležet. 

Grilovací salsa

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce tabasca
  • 1/4 šálku whisky Jack Daniels
  • 1 lžička wasabi
  • 1/4 šálku worcesterské omáčky
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 1 šálek kečupu
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 1//4 šálku jablečného džusu
  • 1/2 šálku třtinového cukru

Šálek, který používáme v tomto receptu má objem 240 ml. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte cibuli, jakmile zezlátne, přilijte jablečnou a citronovou šťávu, worcester, jablečný ocet, tabasco a třtinový cukr. Přivedeme k varu a provaříme několik minut.

Přidáme kečup, hořčici, wasabi, whisky a dusíme asi 40 minut na mírném ohni. Necháme vychladnout a při grilování marinádou potíráme vepřovou krkovici nebo kuřecích stehna či křidýlka.

Marináda s bílým vínem

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci medu
  • 2 cibule
  • 2 lžičky rozmarýnu (sušený nebo čerstvý)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička chilli koření
  • 3 stroužky česneku
  • 0,35 l bílého vína
  • drcený pepř

Smíchejte si bílé víno s prolisovaným česnekem, rozmarýnem, pepřem, medem a solí. Kdo má rád pálivé, přidá chilli. Plátek masa pokládáme na nasekanou cibuli, zopakujeme se všemi kousky. Vše zalijeme připravenou marinádou a necháme v chladu 12 hodin odpočívat.

Bylinková marináda nejen na ryby

Budete potřebovat:

  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • několik lístků čerstvé máty
  • na špičku nože drcený kmín
  • citronovou šťávu
  • špetku soli
  • 5 lžic oleje

Bylinky si spolu s olejem rozmixujeme nebo rozdrtíme ve hmoždíři, přidáme sůl, kmín a dobře promícháme. Maso potřeme a necháme odpočívat minimálně 30 minut.

Sladkokyselá marináda

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronového tymiánu (nebo normálního)
  • 2 lžíce citronové šťávy

Marináda se hodí na krevety, kachní prsa nebo drůbež. Všechny tekuté složky pořádně zamícháme a přidáme nasekaný tymián. Maso necháme odpočinout maximálně 30 minut, jinak začne křehnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 úžasných jahodových receptů

Letní koktejly: Osvěžující bomba pro horké dny

Proměna Jany: Přítel mě vůbec nepoznal

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama