reklama

Soutěž Peče celá země pokračuje. Pečte taky, soutěžící se podělili o recepty

Martina Kynstlerová - Košíčky s čokoládou a slaným karamelem

Ingredience

Těsto na košíčky (cca 12 kousků):

5 vajec

150 g cukru krystalu

120 g hladké mouky

40 g kakaa

10 lžic oleje

lžička jedlé sody

Slaný karamel:

200 g cukru krystalu

80 g másla pokojové teploty

120 ml horké smetany, nejméně 33%

hrubá mořská sůl

Krém:

750 g smetany ke šlehání 33%

200 g pecek hořké čokolády, minimálně 72%

Postup

Bílky vyšleháme do pevného sněhu, zašleháme cukr. Následně zmenšíme otáčky a opatrně zašleháme žloutky. Teď už jen stěrkou vmícháme olej a prosátou mouku s kakaem a sodou. Dávkujeme do košíčků a pečeme při 180 °C asi tak 12 minut, dokud není špejle čistá.

Cukr rozpustíme na nepřilnavé pánvi, vložíme máslo. Mícháme asi tak 3 minuty, než se máslo propojí s karamelem. Pak přilijeme horkou smetanu, opět spojíme přibližně tak minutu dvě, odstavíme, přidáme sůl a necháme vychladit.

Smetanu přivedeme k varu a přelijeme k ní pecky čokolády, po chvilce stěrkou promícháme, až se smetana s čokoládou spojí. Necháme vychladit při pokojové teplotě a pak vložíme přes noc do lednice. Druhý den vyšleháme do pěny.

Na vychladlé korpusy nastříkáme zdobicím sáčkem a širší zoubkovanou cukrářskou špičkou čokoládový krém. Na krém za pomocí cukrářského pytlíku nalijeme vychladlý karamel a jako ozdobu dáme půlku jahody. Dáme vychladit.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama