Martina Kynstlerová - Košíčky s čokoládou a slaným karamelem
Ingredience
Těsto na košíčky (cca 12 kousků):
5 vajec
150 g cukru krystalu
120 g hladké mouky
40 g kakaa
10 lžic oleje
lžička jedlé sody
Slaný karamel:
200 g cukru krystalu
80 g másla pokojové teploty
120 ml horké smetany, nejméně 33%
hrubá mořská sůl
Krém:
750 g smetany ke šlehání 33%
200 g pecek hořké čokolády, minimálně 72%
Postup
Bílky vyšleháme do pevného sněhu, zašleháme cukr. Následně zmenšíme otáčky a opatrně zašleháme žloutky. Teď už jen stěrkou vmícháme olej a prosátou mouku s kakaem a sodou. Dávkujeme do košíčků a pečeme při 180 °C asi tak 12 minut, dokud není špejle čistá.
Cukr rozpustíme na nepřilnavé pánvi, vložíme máslo. Mícháme asi tak 3 minuty, než se máslo propojí s karamelem. Pak přilijeme horkou smetanu, opět spojíme přibližně tak minutu dvě, odstavíme, přidáme sůl a necháme vychladit.
Smetanu přivedeme k varu a přelijeme k ní pecky čokolády, po chvilce stěrkou promícháme, až se smetana s čokoládou spojí. Necháme vychladit při pokojové teplotě a pak vložíme přes noc do lednice. Druhý den vyšleháme do pěny.
Na vychladlé korpusy nastříkáme zdobicím sáčkem a širší zoubkovanou cukrářskou špičkou čokoládový krém. Na krém za pomocí cukrářského pytlíku nalijeme vychladlý karamel a jako ozdobu dáme půlku jahody. Dáme vychladit.