reklama

Soutěž Peče celá země pokračuje. Pečte taky, soutěžící se podělili o recepty

Jana Pokorná - Pistachio choux

Ingredience

Křupavá vrstva (craqueline):

120 g másla

120 g třtinového cukru

120 g hladké mouky

Odpalované těsto:

75 g vody

70 g plnotučného mléka

75 g másla

3 g krystalového cukru

2 g soli

100 g hladké mouky

150-200 g vajec (3-4 ks)

Šlehaná pistáciová ganache:

130 g smetany 40% (1)

110 g smetany 40% (2)

80 g bílé čokolády

30 g pistáciové pasty 100%

1 plátek želatiny

1 g soli

Pistáciový chantilly krém:

500 g smetany 40%

50 g krystalového cukru

semínka z 1/2 vanilkového lusku

25 g pistáciové pasty 100%

Postup

Křupavou vrstvu připravíme smícháním másla, cukru a hladké mouky. Těsto vložíme mezi dva pečicí papíry a vyválíme na tloušťku asi 1,5 cm a dáme mrazit.

Ve středním rendlíku smícháme vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Při střední teplotě přivedeme k varu, poté přidáme hladkou mouku a odpalujeme tak dlouho, dokud se nám na dně rendlíku nezačne tvořit film (asi 2 až 3 min). Těsto překlopíme do mísy kuchyňského robota a pomocí nástavce "K" postupně zašleháme jedno vejce po druhém. V závislosti na odpálení (vyschnutí) těsta přidáváme množství vajec, tak aby nebyla finální hmota tuhá ani řídká. Těsto naplníme do zdobícího sáčku a nastříkáme menší bochánky z odpalovaného těsta na pečicí papír, které poklademe o něco větším kolečkem vychlazené křupavé vrstvy. Abychom měli všechny stejné, je dobré si na spodní stranu pečicího papíru naznačit kolečka požadované velikosti. S křupavou vrstvou je nutné pracovat rychle, aby se vám s ní dobře pracovalo. Choux pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 30 min.

Vychlazené choux budeme plnit pomocí plnicí špičky na koblihy pistáciovým chantilly krémem. Do mísy kuchyňského robota nalijeme smetanu, přidáme cukr a vanilkový lusk. Vše pomocí balonové metle vyšleháme a na závěr opatrně vmícháme pistáciovou pastu.

Šlehanou pistáciovou ganache si připravíme nejlépe 24 hodin předem. Plátkovou želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Do menšího rendlíku si navážíme smetanu (1) a přivedeme k varu, poté do ní přidáme vymačkanou želatinu a nalijeme na čokoládu s pistáciovou pastou. Necháme chvíli odstát, aby se nám čokoláda rozpustila, a promixujeme ponorným mixérem. Přidáme smetanu (2) a znovu promixujeme. Připravenou ganache nalijeme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici vychladit. Vychlazenou ganache dáme do mísy kuchyňského robotu a vyšleháme pomocí balonové metle. Naplníme zdobicí sáček s řezanou špičkou a stříkáme šlehanou ganache na vršek choux.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama