Ingredience
Křupavá vrstva (craqueline):
120 g másla
120 g třtinového cukru
120 g hladké mouky
Odpalované těsto:
75 g vody
70 g plnotučného mléka
75 g másla
3 g krystalového cukru
2 g soli
100 g hladké mouky
150-200 g vajec (3-4 ks)
Šlehaná pistáciová ganache:
130 g smetany 40% (1)
110 g smetany 40% (2)
80 g bílé čokolády
30 g pistáciové pasty 100%
1 plátek želatiny
1 g soli
Pistáciový chantilly krém:
500 g smetany 40%
50 g krystalového cukru
semínka z 1/2 vanilkového lusku
25 g pistáciové pasty 100%
Postup
Křupavou vrstvu připravíme smícháním másla, cukru a hladké mouky. Těsto vložíme mezi dva pečicí papíry a vyválíme na tloušťku asi 1,5 cm a dáme mrazit.
Ve středním rendlíku smícháme vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Při střední teplotě přivedeme k varu, poté přidáme hladkou mouku a odpalujeme tak dlouho, dokud se nám na dně rendlíku nezačne tvořit film (asi 2 až 3 min). Těsto překlopíme do mísy kuchyňského robota a pomocí nástavce "K" postupně zašleháme jedno vejce po druhém. V závislosti na odpálení (vyschnutí) těsta přidáváme množství vajec, tak aby nebyla finální hmota tuhá ani řídká. Těsto naplníme do zdobícího sáčku a nastříkáme menší bochánky z odpalovaného těsta na pečicí papír, které poklademe o něco větším kolečkem vychlazené křupavé vrstvy. Abychom měli všechny stejné, je dobré si na spodní stranu pečicího papíru naznačit kolečka požadované velikosti. S křupavou vrstvou je nutné pracovat rychle, aby se vám s ní dobře pracovalo. Choux pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 30 min.
Vychlazené choux budeme plnit pomocí plnicí špičky na koblihy pistáciovým chantilly krémem. Do mísy kuchyňského robota nalijeme smetanu, přidáme cukr a vanilkový lusk. Vše pomocí balonové metle vyšleháme a na závěr opatrně vmícháme pistáciovou pastu.
Šlehanou pistáciovou ganache si připravíme nejlépe 24 hodin předem. Plátkovou želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Do menšího rendlíku si navážíme smetanu (1) a přivedeme k varu, poté do ní přidáme vymačkanou želatinu a nalijeme na čokoládu s pistáciovou pastou. Necháme chvíli odstát, aby se nám čokoláda rozpustila, a promixujeme ponorným mixérem. Přidáme smetanu (2) a znovu promixujeme. Připravenou ganache nalijeme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici vychladit. Vychlazenou ganache dáme do mísy kuchyňského robotu a vyšleháme pomocí balonové metle. Naplníme zdobicí sáček s řezanou špičkou a stříkáme šlehanou ganache na vršek choux.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu
Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je
zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů
nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.
Nacházíte se v archivu článků vytvořeném 31. 10. 2024