Dominika Špánková - Pouťové koláčky podle babičky
Ingredience
350 g polohrubé mouky
125 g másla
30 g droždí
2 žloutky
250 ml šlehačky (smetany ke šlehání 33%)
2,5 lžičky cukru
sůl
tvaroh v alobalu
1 vanilkový cukr
1 žloutek
moučkový cukr podle chuti
rozinky v rumu
máslo, rum, moučkový cukr na finální potření a posypání
Postup
Prosejeme mouku, uděláme důlek a rozdrolíme do něj droždí. Přidáme cukr a zalijeme částí ohřáté (vlažné) šlehačky. Necháme 15 min přikryté odpočívat. Poté přidáme žloutky, sůl, zbylou smetanu a dáme hníst do robota. Po minutě přidáme změklé máslo a na vysokou rychlost hněteme v robotu cca osm minut. Těsto by mělo být lesklé, pružné. Mezitím si nachystáme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, cukry, žloutek. Pro lepší manipulaci si přendáme náplň do trezírovacího sáčku.
Troubu předehřejeme na 170 °C (horní/dolní ohřev). Těsto přeneseme na vál a rozválíme na placku (obdélník, čtverec). Rozkrájíme na čtverečky, naplníme tvarohovou náplní, poklademe rozinky a zamotáme. Klademe do máslem vymazaného plechu těsně vedle sebe.
Pečeme dozlatova.
Ještě horké potřeme rozehřátým máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.