reklama

Ghí není nic jiného než přepuštěné máslo: Používaly ho už naše babičky. Víme proč

Rádi vaříte a smažíte, ale snažíte se vždy hledat tu nejzdravější variantu? Vyzkoušejte ghí, které nejenže skvěle chutná, ale je našemu tělu i velmi prospěšné.

Foto: České Ghíčko

Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. V ajurvédské medicíně je ghí považováno za elixír života. Působí pozitivně na naše trávení, a dokonce napomáhá balancovat hladinu cholesterolu.

Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Ve zdejších krajích není až takovou novinkou.

Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho. Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, ryb, při pečení koláčů a buchet.

Ideální na smažení

Ghí má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje. Krom toho dodává pokrmům i velmi dobrou, jemně oříškovou chuť. Můžete na něm smažit jak řízek, tak zeleninu nebo ho použít do omáček a polévek. 

Kvalitní tuky jsou tělu prospěšné

Staré známé tvrzení, že co je tučné a dobré, nemůže být zdravé, už rozhodně neplatí. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk. Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a máslo bylo z lednic vyhnáno. Civilizačních chorob však neubylo, tak se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo.

Podpořte své zdraví

Ghí dokáže podpořit správné trávení, pomáhá upravit hladinu lipidů a cholesterolu, vyživuje nervové buňky, zlepšuje soustředění, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci a omlazuje. A protože přepuštěním je máslo zbaveno kaseinu (mléčné bílkoviny) a laktózy (mléčného cukru), mohou ghíčko konzumovat i lidé s alergií na některou z těchto složek mléka.

Recept: Vyzkoušejte candáta na ghíčku

Ingredience

  • 1 menší candát (může být i pstruh)
  • 10-20 g hladké mouky
  • 120 g ghí
  • 1 bio citron
  • sůl a pepř

Postup

Candáta vykucháme, očistíme, opláchneme, osušíme. Pak ho jemně osolíme, opepříme a hojně pokapeme šťávou z poloviny citronu. Následně ho necháme v chladničce asi 15 minut odpočinout. Pak rybu ze všech stran pečlivě obalíme v hladké mouce. 

Ve vyšší pánvi rozehřejeme ghí a rybu na něm ze všech stran opečeme do zlatova. Upečeného candáta podáváme politého ghíčkem a ozdobeného plátkem citronu. Jako příloha jsou nejvhodnější brambory pečené nasucho v troubě a zeleninový salát.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama