Reklama
Reklama

Knedlíky s vajíčky, humr, vývar a závody do vrchu. To je "kluk v akci" Filip Sajler

Přes friťák a toustovač až k postu šéfkuchaře. Do toho sem tam nějaký ten titul z automobilových závodů do vrchu. Zkušenosti z mezinárodních restaurací po celém světě. Stáže u Michelinem oceněných šéfkuchařů. Láska k měděným hrncům a japonským nožům. Natáčení televizního pořadu, založení rodiny. Tím vším vás provede nová kniha Kluk v akci, která je kuchařkou života Filipa Sajlera.

Filip Sajler
Filip SajlerFoto: Filip Sajler
Filip Sajler
Filip SajlerFoto: Filip Sajler
Dagmar Tichá

Já vlastně nechtěl dělat žádnou knihu, přiznává Filip Sajler, známý kuchař a podnikatel. Nová kniha Kluk v akci vznikla spíš náhodou, na popud spoluautorky Kateřiny Černé. Dělali jsme spolu jeden projekt a ona se mě pak ptala na moje knihy. Říkal jsem, že zatím jich bylo pár a už je to dávno. Vznikl z toho nápad, vzpomíná. Kniha přišla v období velkých pracovních změn. Byla to vlastně skvělá možnost, jak se přenést z jedné etapy života do další, míní Sajler.

Reklama

Na celém procesu tvorby knihy ho nejvíc bavilo společné focení s rodinou. „U nás doma a u nás v lese,“ dodává. Nejtěžší prý byl finiš a vybrat foto z archivu.

Reklama

Poctivý vývar nad zlato

Dnešní Sajler už není jen známý televizní kuchař. „Je to nová éra,“ říká. Prosazuje poctivou gastronomii bez kompromisů. „Vývar je zlato v kuchyni. Je to základ poctivé kuchyně – kosti, zelenina, koření a voda. Opečení a dlouhé tažení.„ Právě vývar se stal srdcem jeho nového projektu Eat Smart. Kombinuje kvalitní suroviny, technologie a ekologii. „Svět se mění a my s ním," shrnuje.

A co nesmí chybět v jeho lednici? „Vždycky tam bude máslo, náš vývar, víno, vajíčka a parmazán. Naše lednička bude doma vždycky plná, manželka a děti to hlídají,“ říká s úsměvem. „A já pak rád vařím i z toho, co tam zůstane – oni mě doma drží stále ve střehu."

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama