reklama

Co dělat, aby vám opálení vydrželo co nejdéle: Jezte tyto potraviny

Sluneční paprsky dodávají pokožce zdravý opálený vzhled. Jak si ale bronzový odstín udržet co nejdéle? Přidejte do jídelníčku následující potraviny.

Foto: iStock

Strávili jste drahocenný čas opalováním se na slunci a o svou bronzovou pokožku nechcete jen tak přijít? Opálení si můžete udržet i pomocí toho, co jíte. 

Pokud jde o odstín pokožky, málokdo ví, že konzumace některých druhů zeleniny a ovoce má mnohem trvalejší a efektivnější efekt než opalování na slunci.

Na co se zaměřit

Pokud si chcete své opálení udržet, přidejte do jídelníčku mrkev, meruňky, batáty, kaki, dýně a melouny. Navíc je mrkev a další zelenina bohatá na karotenoidy neskutečně zdravá. "Je bohatá na vitaminy, antioxidanty, které chrání zrak a mají přirozené antibakteriální a antiseptické účinky. Stejně tak podporují imunitní systém. Ovšem to, že jsou také skvělé pro atraktivní vzhled pleti, může být pro někoho novinkou," uvádí výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse.

Karotenoidy a bronzová pokožka 

Vědci z Nottinghamské univerzity se zabývali studiemi, v nichž zkoumali, jak karotenoidy z mrkve, rajčat a dalších druhů zeleniny oranžového zbarvení ovlivňují melanin v pokožce. Výsledky prokázaly, že ti, kdo přijímali více karotenoidů z ovoce a zeleniny, měli pokožku zbarvenou více do bronzova.

Karotenoidy jsou antioxidanty, které pomáhají pohltit poškozující látky vytvářené stresem a každodenní zátěží zvláště tehdy, pokud je organismus nemocný. Jsou důležité i pro reprodukční zdraví.

Hojivé účinky betakarotenu

Mrkev také pomáhá proti spálení na slunci. Betakaroten má hojivé účinky při červeném zabarvení pokožky po slunečním spálení. A aby toho nebylo málo, tak betakaroten významně zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá zvýšit produkci kolagenu v pleti a zmírnit výskyt obličejových vrásek.

Jaké vitaminy a minerály mají vliv na opalování?

Mezi nejdůležitější vitaminy pro krásné opálení patří beze sporu vitaminy E, C a betakaroten, z minerálních látek pak selen a zinek.

  • Vitamin E je silný antioxidant, pomáhá omlazovat pleť. Hojně je zastoupen ve vejcích, semínkách, mandlích, ořeších a v zelenině obecně.
  • Vitamin C je nezbytný při ochraně a tvorbě tkání, chrání buňky před oxidativním stresem. Vyskytuje se v citrusech, jablkách, zelenině (například řapíkatý celer, brokolice, paprika, kysané zelí). Vzpomeňme si například na námořníky, kteří díky absenci vitaminu C dokonce přicházeli o zuby.
  • Betakaroten chrání buňky před volnými radikály, má blahodárné účinky na pokožku, chrání ji před nebezpečným UV zářením a zároveň zlepšuje a prodlužuje opálení pokožky. Betakaroten najdeme zejména v mrkvi, rajčatech, paprice a špenátu. Jen pozor, aby byla tato zelenina tepelně upravená nebo v syrovém stavu zakápnuta olivovým olejem. Tělo tak dokáže cenné látky mnohem lépe využít.
  • Selen najdeme v zelenině, jako je chřest, česnek, brokolice, hlávkový salát, hrášek.
  • Zinek hledejte především v dýňových a slunečnicových semínkách, ořeších, listové zelenině, obilných klíčcích a játrech.

Stravujte se pestře

Čím pestřejší bude naše strava, tím více důležitých látek pro své tělo získáme. Na druhou stranu je pravda, a mnohé výzkumy to potvrzují, že dnešní strava obsahuje mnohem méně vitaminů, minerální látek a stopových prvků. Zejména pak ovoce a zelenina konzumovaná v zimních a brzkých jarních měsících. Pokud tedy chcete udělat pro své tělo maximum, můžete užívat doplňky stravy, které vám pomohou doplnit potřebné množství těchto mikroživin.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama