reklama

Připravte dětem do školy netradiční svačiny: Budou chutnat a dodají energii

Školní rok je tady a spolu s ním i začátek nových povinností a úkolů, které na děti čekají. Pomozte jim je zvládnout třeba i tím, že jim zabalíte do školy výživnou svačinu, která jim bude opravdu chutnat.

Foto: iStock

Svačina je důležitou součástí dětského jídelníčku. Je však nezbytné, aby dětem nejen chutnala, ale současně jejich organismu poskytla potřebné látky a energii.

Mnohé maminky mohou potvrdit, že splnit tyto podmínky nebývá vždy úplně jednoduché. Často si děti do školy nosí sladkosti v podobě sušenek, čokolád nebo chipsů. Ty však mají prakticky nulovou výživovou hodnotu a bohužel tělu dodají energii pouze krátkodobě. Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků. Chybět by neměl vždy kus ovoce nebo zeleniny. Sacharidy můžeme získat například z celozrnného pečiva, müsli a cereálií. Bílkoviny do svačiny můžeme zařadit skrze mléčné produkty. Poslední složkou jsou tuky jako například máslo, kvalitní oleje či smetanové jogurty. Důležité je pamatovat také na pitný režim, ovšem pozor na přeslazené nápoje. 

Vsaďte na naše tipy

Přinášíme proto tipy, které by mohly u dětí zabodovat. Co třeba domácí granola s jogurtem, raw tyčinky nebo chutná celerová pomazánka s kváskovým chlebem? Do přípravy svačinek děti přitom zapojte, zejména malé děti budou nadšené, když budou moci pomáhat. Navíc se zvýší pravděpodobnost, že jídlo opravdu snědí.  

Domácí granola

  • 200-300 g bio ovesných vloček
  • Bio oříšky (lískové, kešu, vlašské či pekanové)
  • Bio sušené ovoce (meruňky, švestky, jablka)
  • Bio slunečnicová a chia semínka
  • 2 lžíce bio kakaa a 2 lžíce bio medu

Výhodou granoly je, že do ní můžete přidat oblíbené ingredience vašich dětí. Základem jsou ovesné vločky. Na pekáč granoly jich bude stačit 200 až 300 gramů. V míse je smíchejte s libovolným množstvím různých druhů oříšků, sušeného ovoce, výborné jsou například švestky nebo domácí křížaly. Přidat můžete také semínka, například slunečnicová či v poslední době oblíbená chia. Pokud vaše ratolesti zbožňují čokoládu a kakaovou chuť, přidejte ještě dvě lžíce kvalitního kakaa.

Všechny přísady promíchejte společně se dvěma lžícemi bio medu. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte přibližně půl hodiny zhruba na 150 stupňů Celsia a průběžně s granolou míchejte. Dávejte pozor na spálení! Hotová granola skvěle chutná s jogurtem či tvarohem, který dětem můžete dát společně se směsí do skleničky, ať máte jistotu, že se jim v batůžku nestane žádná nehoda. A nezapomeňte na lžičku!

Raw tyčinky

  • Bio jemné ovesné vločky
  • Bio sušené datle bez pecek
  • Bio kakao

Nepečené ovocné tyčinky jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Jedná se o zdravější alternativu různých doslazovaných müsli tyček. V tomto receptu ale žádný cukr navíc potřebovat nebudete, přirozeně sladkou chuť totiž poskytnou datle. Podobné svačinky stojí v obchodě i více než dvacet korun, přitom je jejich výroba opravdu nenáročná a stačí k ní jen tři ingredience.

Potřebovat budete opět ovesné vločky, tentokrát se hodí spíše rozemleté. Sušené datle pokrájejte na malé kousky a umixujte tak, aby se vytvořila lepkavá pasta. Ovoce vložte do misky a přisypejte zhruba stejné množství vloček a dvě lžíce kakaa. Směs rukama dobře promíchejte v tužší pastu, kterou rovnoměrně rozprostřete do malého pekáčku či obdélníkové misky vyložené pečicím papírem. Tyčinky nechce v lednici přes noc ztuhnout a ráno hmotu pokrájejte do požadovaného tvaru. Jednotlivé kousky zabalte do papíru a hurá na výlet!

Celerová pomazánka

  • 1 menší bio celer
  • 1 bio cibule
  • Bio čerstvý sýr
  • 3 bio vejce
  • Bio petržel

Celer u dětí příliš oblíbený nebývá, ve formě pomazánky je ale opravdu výborný a na chuť mu přijdou i jeho zarytí odpůrci. Jeden menší celer nadrobno nastrouhejte. Přijdete k němu pokrájenou cibulku, špetku soli a pepře, balení čerstvého sýra, tři vařená vejce a čerstvou petrželku. Směs promixujte. Pomazánka nejlépe chutná na bio kváskovém chlebu společně s čerstvou zeleninou.

Co je BIO

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Jsou vždy krmena krmivem z ekologického zemědělství, jsou chována na pastvě, nepoužívá se u nich preventivní léčení antibiotiky ani růstové hormony. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Myslete na kvalitu!

Pro své potomky chceme jen to nejlepší, a tak bychom měli už při výběru ingrediencí myslet na kvalitu. Tu spolehlivě najdete u certifikovaných biopotravin, které jsou označeny logy biolistu či biozebry. Jedná se o produkty pocházející z ekologického zemědělství, které nezatěžuje půdu ani vodní zdroje chemickými látkami. Plodiny jsou vypěstovány v souladu s přírodou. Kromě běžných obchodů naleznete široký výběr také u lokálních bio farmářů, kterých je v tuzemsku už více než 4600.

Více informací na www.MyJsmeBio.cz.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama