Přesolili jste jídlo? Nepanikařte, existuje záchrana
Občas se holt stane, že nám se solí ujede ruka. Co dělat v případě, kdy je pokrm kvůli soli opravdu nepoživatelný?
Když se daří, tak se daří. Solíme, chutnáme, pořád necítíme rozdíl, přidáme o trochu více a najednou se z chutné polévky stává přesolená katastrofa. Předtím, než se rozhodnete svoji kreaci s povzdechem vyhodit do koše, si přečtěte, co se s tím dá dělat.
1) Zřeďte vodou
Nejjednodušší a nejefektivnější věc, kterou můžete udělat, je pokrm nastavit vodou. Pokud zápasíte s přesolenou polévkou nebo omáčkou, přidejte studenou vodu a pomalu opět přiveďte k varu.
2) Přidejte avokádo
Jednoduchá záchrana na přesolené jídlo je přidání něčeho tučného - avokádo, zakysaná smetana, kokosové mléko, ricotta. Krémové ingredience mění to, jak vnímáme chuť, a jídlo bude chutnat jemněji.
3) Přimíchejte něco kyselého
Šťáva z citronu, dijonská hořčice, vinný ocet a další potraviny kyselejší chuti skvěle maskují slanost. Dejte si ale pozor na množství, začínejte pomalu, taky totiž můžete snadno skončit s večeří, která je jak přesolená, tak kyselá.
4) Škrob je váš přítel
Rýže, quinoa, kuskus, brambory a těstoviny sůl nasáknou jako houba. Pokud připravujete polévku nebo curry, máte štěstí, přihoďte pár syrových brambor a po uvaření pouze vyjměte.
5) Koupel
Pokud jste přesolili vařenou zeleninu, zkuste ji chvíli nechat namočenou ve vodě. Nezapomeňte pořádně okapat a osušit.
6) Dochuťte (ale ne solí)
Přidejte cukr, med nebo koření, což výslednou slanost jídla stáhne. Taky můžete zkusit na pánvi osmažit česnek a cibuli smíchanou s kořením a tuto směs vmíchat do vašeho jídla těsně před servírováním.
7) Na přesolený vývar bílek nebo housku
Přesolený vývar se zachraňuje snadno. Přidejte do polévky bílek, povařte, dokud se nesrazí, a vyjměte. Další způsob, jak vývar zachránit, je namočit do polévky housku, která přebytečnou sůl nasákne. Nezapomeňte ji před servírováním vytáhnout.
8) Babská rada na závěr
Pověry tvrdí, že stříbrná lžička dokáže zlikvidovat přebytečné koření v jídle. Nevíme, co je na tom pravdy, ale za pokus to stojí.