reklama

Přesolili jste jídlo? Nepanikařte, existuje záchrana

Občas se holt stane, že nám se solí ujede ruka. Co dělat v případě, kdy je pokrm kvůli soli opravdu nepoživatelný?

Foto: iStock

Když se daří, tak se daří. Solíme, chutnáme, pořád necítíme rozdíl, přidáme o trochu více a najednou se z chutné polévky stává přesolená katastrofa. Předtím, než se rozhodnete svoji kreaci s povzdechem vyhodit do koše, si přečtěte, co se s tím dá dělat.

1) Zřeďte vodou

Nejjednodušší a nejefektivnější věc, kterou můžete udělat, je pokrm nastavit vodou. Pokud zápasíte s přesolenou polévkou nebo omáčkou, přidejte studenou vodu a pomalu opět přiveďte k varu. 

2) Přidejte avokádo

Jednoduchá záchrana na přesolené jídlo je přidání něčeho tučného - avokádo, zakysaná smetana, kokosové mléko, ricotta. Krémové ingredience mění to, jak vnímáme chuť, a jídlo bude chutnat jemněji.

3) Přimíchejte něco kyselého

Šťáva z citronu, dijonská hořčice, vinný ocet a další potraviny kyselejší chuti skvěle maskují slanost. Dejte si ale pozor na množství, začínejte pomalu, taky totiž můžete snadno skončit s večeří, která je jak přesolená, tak kyselá.

4) Škrob je váš přítel

Rýže, quinoa, kuskus, brambory a těstoviny sůl nasáknou jako houba. Pokud připravujete polévku nebo curry, máte štěstí, přihoďte pár syrových brambor a po uvaření pouze vyjměte.

5) Koupel

Pokud jste přesolili vařenou zeleninu, zkuste ji chvíli nechat namočenou ve vodě. Nezapomeňte pořádně okapat a osušit.

6) Dochuťte (ale ne solí)

Přidejte cukr, med nebo koření, což výslednou slanost jídla stáhne. Taky můžete zkusit na pánvi osmažit česnek a cibuli smíchanou s kořením a tuto směs vmíchat do vašeho jídla těsně před servírováním.

7) Na přesolený vývar bílek nebo housku

Přesolený vývar se zachraňuje snadno. Přidejte do polévky bílek, povařte, dokud se nesrazí, a vyjměte. Další způsob, jak vývar zachránit, je namočit do polévky housku, která přebytečnou sůl nasákne. Nezapomeňte ji před servírováním vytáhnout.

8) Babská rada na závěr

Pověry tvrdí, že stříbrná lžička dokáže zlikvidovat přebytečné koření v jídle. Nevíme, co je na tom pravdy, ale za pokus to stojí.

Video: Češi mají se solí vážný problém, konstatuje lékařka

Solení Čechů přesahuje několikrát denní doporučený příjem, říká garantka projektu "Vím, co jím" Václava Kunová. Dodává, že je nutné tlačit i na výrobce, aby snižovali množství soli ve svých produktech | Video: Martin Veselovský
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama