reklama

6 chyb ve stravování, které děláte v práci: Přestaňte s nimi a zhubnete

Nejvíce stravovacích chyb děláme v pracovní době. Pokud chcete zhubnout pár kilo, nebo se zkrátka jen lépe cítit, zaměřte se na to, co v práci jíte. Přečtěte si, jakých chyb se vyvarovat.

Foto: iStock

V práci trávíme neskutečné množství času, a tak většina stravovacích chyb vzniká právě tady, během pracovní doby. Většinou se jedná o nepravidelnost, nesprávnou skladbu jídla nebo zajídání stresu. 

Přitom správné stravování přizpůsobené vaší pracovní pozici a času, který v práci strávíte, má vliv nejen na vaše zdraví, ale také na váš pracovní výkon. Chcete se cítit lépe, pracovat efektivněji a třeba i zhubnout pár kilo? Přečtěte si, co dělají lidé nejčastěji za chyby, a pokuste se jim vyhnout. Výsledky na sebe určitě nenechají dlouho čekat.

Vybíráte špatné potraviny

Pokud celé dopoledne prosedíte u počítače a k obědu si pak dáte svíčkovou se šesti, máte už pro daný den zřejmě odpracováno, vaše tělo i mysl totiž budou zralé leda tak na spaní. Je velký rozdíl mezi tím, zda pracujete v kanceláři, nebo někde v terénu. Manuální práce vyžaduje větší energetický příjem. I přesto je ale potřeba potraviny vybírat pečlivě. 

Vyhněte se smaženému, sladkým potravinám a nápojům a bílému pečivu. Do kanceláře se hodí lehce stravitelný oběd s vydatným přísunem zeleniny. Pokud pracujete manuálně, zvolte k obědu celozrnné těstoviny nebo rýži s libovým masem. Ke svačině pak zkuste vyměnit bílé pečivo za celozrnné a sušenky za oříšky či sušené ovoce.

Cpete si u monitoru počítače

Samozřejmě je pohodlnější a jednodušší nechat si donést jídlo nebo si koupit bagetu a sníst ji u počítače. Jenže to si jídlo vůbec nevychutnáte, navíc se na ně nesoustředíte, hltáte a jste celkově ve stresu. Pravidelnost a umění vychutnat si jídlo jsou přitom základním kamenem při cestě k zdravějšímu životnímu stylu. Dodržujte pauzy na oběd, organismus dostane šanci "vypnout" a mozek se bude moci soustředit i na něco jiného. Můžete občas zvolit i místo doma připraveného oběda jídlo v dobré restauraci, jen je třeba vyhradit si čas. Hodinová pracovní pauza vám prospěje po všech stránkách.

Neplánujete, jak a kde budete jíst

Máte nepravidelné meetingy nebo jsou součástí vaší práce služební cesty? Takový pracovní režim je nepředvídatelný, a to s sebou nese i určitou míru stresu. 

Pokud plánujete služební cestu, věnujte alespoň chvilku přípravě svačiny. Jestliže nemáte čas nakrájet si do krabičky zeleninu nebo si namazat celozrnný chléb, kupte si alespoň kvalitní ovesnou tyčinku nebo oříšky a sušené ovoce. Jedině tak se vyhnete tomu, že si vyhladovělí koupíte na benzince u dálnice obří bagetu plnou majonézy, kterou zhltáte během pár minut za volantem. Případně si nedáte nic a doma po příjezdu vybílíte lednici. Oříšky, semínka, ovoce nebo zelenina jsou také vhodnou svačinou před meetingem. Zasytí vás a zároveň nezpomalí vaši mysl.

Málo pijete

V pracovním shonu utíkají hodiny rychle a hodně lidí zapomíná na pitný režim, který je pro zdravý životní styl nezbytný. Hrnek kávy a sklenička vody, co vypijete při obědě, vás ale nezachrání. Pamatujte na to, že byste měli vypít zhruba dva litry tekutin denně. Trikem, který funguje, je postavit si lahev s vodou na stůl a mít ji stále po ruce. Případně si pořiďte nějakou krásnou designovou, ať si uděláte radost. Jednak vypadá lépe než obyčejná "petka" a jednak ušetříte i životní prostředí.    

Málo spíte a špatně jíte před noční směnou

Pokud několik dní za sebou v noci jíte a pak při změně směny spíte, má to vliv na biorytmus a také na režim stravování. Přidejte k tomu nedostatek spánku a vyšší hladinu hormonů, které zvyšují chuť k jídlu, a je na problém s váhou zaděláno. 

Jako start před noční směnou si dejte vydatné, ale lehce stravitelné jídlo, například těstovinový salát s tuňákem, libové maso se zeleninou nebo ovesnou kaši s ořechy a ovocem. Během noční směny jsou vhodné dvě až tři lehké svačiny - obložený celozrnný chléb se sýrem či šunkou, zakysané mléčné výrobky, zelenina či sušené ovoce a oříšky. Stejně jako večer před spaním, i zde platí, že poslední jídlo při noční směně byste si měli dát asi dvě hodiny před spánkem.

Po noční směně se snažte dodržet alespoň šest hodin spánku. V případě, že po nočních směnách opět nastupujete na denní, měli byste si dopřát po spánku lehký oběd a den zakončit večeří.

Nevyužíváte toho, co vám zaměstnavatel nabízí

Většina zaměstnavatelů se snaží pravidelné stravování svých zaměstnanců podporovat, ať už v rámci benefitů ve formě stravenek, nebo zakládáním a zušlechťováním firemních kantýn či alespoň vybavení kuchyněk. "Zajištění kvalitního a pravidelného stravování může mít vedle spokojenosti zaměstnanců pozitivní dopad i na jejich výkon," říká Petra Gubíková ze společnosti Up Česká republika, která se specializuje na zaměstnanecké benefity. Pokud chcete jako zaměstnanec během dne fungovat naplno, využívejte všech těchto benefitů, případně se nezdráhejte o možných výhodách informovat.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama