reklama

Naučte se péct sušenky, kterým zaručeně nikdo neodolá

Myslíte, že se nedá mlsat zdravě? Kdepak, jen musíte mít ten správný recept a vybrat si kvalitní suroviny, abyste vykouzlili zdravou dobrotu, kterou budou milovat velcí i malí.

Foto: archiv PR

Každý si chce tu a tam dopřát něco na zub, vždyť sladké je tak lákavé a dobré. Obzvlášť děti sladkosti milují. A tak pokud jim i sobě chcete udělat radost, zvolte zdravější alternativu čokolád, bonbonů a jiných laskomin.

Příprava sušenek (recept na ně najdete na konci článku) může být rovněž skvělou příležitostí, jak s dětmi strávit pár společných chvil. Malí pekaři se dokonce mohou spolupodílet na výsledné chuti sušenek. Nechte je, ať si zvolí, zda do základního těsta přidají například kousky oříšků, nebo slunečnicová, dýňová či lněná semínka. Sušenky skvěle dochutí i dvě lžičky skořice, vanilková esence, strouhaný kokos nebo nadrobno pokrájené sušené ovoce.

Pokud se děti nechtějí vzdát oblíbené čokolády, výbornou variantou jsou nalámané kousky vysokoprocentní hořké čokolády. Takové vaření bude kluky i holky bavit. Ocení, že je berete jako parťáky a dáváte jim důvěru, při pečení si procvičí jemnou motoriku a naučí se, že pomáhat by mělo být automatické. Hlavně výsledkem jejich snažení bude skvělá dobrota, na které si všichni pochutnají. Vsaďte se, že po těchto sušenkách se jen zapráší. Hodí se jako výtečná svačina do školy, do batohu na rodinný výlet, ale i k odpolední kávě.

Vsaďte na kvalitu

Než se pustíte do pečení, bedlivě volte suroviny. Pokud chcete upéct kvalitní sušenky plné hodnotných živin a minerálů, vybírejte ingredience v biokvalitě, které pocházejí z ekologického zemědělství. Produkty ekologického zemědělství jsou značeny logy biolistu či biozebry. Nejenže tak budete mít jistotu, že váš výrobek neobsahuje žádné stopy po chemických látkách z umělých hnojiv či pesticidů, ale zároveň podpoříte produkci, která je environmentálně přínosná a nezatěžuje vodu ani půdu.

Co budete na sušenky potřebovat?

1 hrnek bio hladké mouky

1 hrnek bio jemných ovesných vloček

½ hrnku datlového sirupu (příp. třtinového cukru)

120 gramů másla

 ½ lžičky jedlé sody

Extra tip: Jen na vás už je, jestli klasickou pšeničnou mouku vyměníte například za špaldovou či celozrnnou, plnou prospěšných minerálů. Místo cukru můžete sušenky dosladit různými sirupy, nabízí se nejen datlový, rýžový, ale třeba i čekankový, který navíc obsahuje minimum kalorií.

  1. V míse promíchejte vločky, mouku, jedlou sodu, cukr (v případě, že jste jej zvolili jako sladidlo) a další sypké ingredience jako skořici, mleté oříšky nebo vanilku.
  2. Na mírném ohni rozehřejte máslo, případně se sirupem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
  3. Přidejte libovolné přísady a znovu promíchejte.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  5. Na plechu s pečicím papírem lžičkou tvarujte kolečka, mezi kterými nechte dostatek místa, sušenky mají tendenci se roztékat.
  6. Pečte asi 15 minut, než se kolečka zbarví do zlatohněda.
"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama