reklama

Jak se zbavit závislosti na cukru: Pomůže zubní pasta, žvýkačka nebo sluníčko

Cukr se skrývá v mnoha běžných potravinách a často si ani neuvědomíme, kolik ho za den sníme. Jste na cukru tajně závislí?

Foto: iStock

Věděli jste, že průměrný Čech denně zkonzumuje přibližně třináct čajových lžiček cukru za den? To je více než půl šálku. Za rok se tak nasbírá třicet kilogramů. 

Předpokládáme, že cukr jen tak po lžičkách neujídáte. A možná ani nejíte tolik klasických sladkostí. Problém ale je, že cukr se skrývá v mnoha potravinách, a mnohdy o tom ani nevíme. Zvlášť tehdy, pokud se o tuto problematiku nezajímáme. Schválně se příště v supermarketu podívejte, co obsahuje standardní balení kečupu nebo co se skrývá ve vašem oblíbeném müsli.

U některých lidí dosahuje roční příjem cukru skoro dvojnásobek průměru. Většina z nich pak trpí nadváhou a nezvladatelnou chutí na sladkosti nebo jiné pochutiny, jako třeba sladké pečivo. Proč jsou pro nás sladká jídla tak neodolatelná?

Hodí vás do pohody

Sladkost na nás působí doslova jako antidepresivum. Špatnou náladu dokáže zlepšit během pouhých dvaceti minut. Za chutí na sladké se obvykle skrývá nízká hladina cukru v krvi: "Pokles hladiny cukru se projevuje mnoha nepříjemnými pocity: nepřekonatelným hladem, chutí na sladké, svírajícím pocitem v žaludku, malátností, únavou, nervozitou i bolestmi hlavy," vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan, a dodává: "Tyto pocity obvykle zmizí, když sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem." Toto číslo vyjadřuje, jak rychle cukr pronikne do krve. Čím vyšší je, tím rychleji potravina uvolňuje své cukry do krevního řečiště."

Zkombinujte to s životem plným stresu, který mnoho z nás žije, a tím, že sladkosti jsou na každém rohu, a je na problém zaděláno. 

Závislí jste raz dva

Problémem při nadměrné konzumaci sladkého je to, že po počáteční úlevě přichází prudký pokles nálady a pocit nepohody. V tu chvíli začnete mít znovu chuť na jídlo s vysokým obsahem sacharidů. Proto je optimální udržovat vyrovnanou hladinu krevních cukrů zdravou stravou s vyváženým poměrem jak sacharidů, tak tuků a bílkovin. 

Dychtění po sladkostech je nejtěžší zvládat při redukční dietě. Chuť vás totiž přepadne, aniž byste měli hlad - a většinou na čokoládu. Pokud na vás takový stav přijde, raději sáhněte po tabulce kvalitní čokolády (70 až 90 procent kakaové hmoty) a v klidu si ji vychutnejte, než abyste snědli větší množství té nekvalitní, která obsahuje mnoho nasycených tuků a cukrů a podílí se na vzniku obezity.

Jak se poprat se závislostí

Po čtyřech dnech bolestivého odpírání se vrhnete na oblíbenou cukrovinku a zhltnete ji tak rychle jako nikdy? A přijdou výčitky? Tak nějak vypadá závislost na cukru.

Spisovatelka Nancy Appleton tvrdí, že k překonání touhy po sladkém pomůže i chuť zubní pasty, a navrhuje čistit si zuby okamžitě po každém jídle. Stejnou roli může sehrát i žvýkačka. Psychologové zase doporučují strategii odvrácení pozornosti: v okamžiku, kdy vás přepadne chuť na sladké, začněte něco dělat. "Vysledujte, kdy máte během dne největší potřebu dát si něco dobrého a nezdravého. Obvykle se taková chuť vyskytuje kolem 15. hodiny odpolední. Nižší produkce kortizolu navozuje pocit únavy a tělo si začne žádat nabuzení cukrem. Zkuste ho ale přelstít a vydejte se alespoň na krátkou procházku ven, nabijte se slunečními paprsky nebo si zacvičte," radí výživová poradkyně Hana Borkovcová.

Čím sladké nahradit?

Sladké chuti se nemusíte vyhýbat. Jen je třeba konzumovat tyto potraviny s rozumem. Sladká chuť je rychlým zdrojem energie, a proto nás tak láká. Bohužel v dnešní době, kdy je sladkého všude okolo moc, nevíme, kdy přestat.

Vyzkoušejte místo rafinovaných cukrovinek ovoce. Cukr v ovoci funguje jako ochucovadlo látek, které jsou pro tělo důležité: vitaminy, minerály a stopové prvky. Vláknina se stará o to, aby se cukry uvolňovaly postupně a tělo je nestihlo ukládat ve formě nadbytečného tělesného tuku. Když tělu chybí živina nacházející se v ovoci, vyšle signál sníst něco sladkého. Proto je dobré zdolat chuť na sladké právě ovocem, ale nepřehánějte to. Větší množství by vám přineslo jen kila navíc. Ovocný cukr má totiž energetickou hodnotu stejnou jako sacharóza, klasický cukr. 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama